Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Mała predkosc Romet Ogar 205
|
Autor |
Wiadomość |
lincoln_88
Uczeń
Liczba postów: 258
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Mała predkosc Romet Ogar 205
Te silniki nie należały do najmocniejszych, a same pojazdy do demonów prędkości. Ogólnie Ogar 205 był pojazdem, który miał za zadanie przejechać z miejsca A w miejsce B max we 2 osoby. Książkowe 45, później zostało zmienione na 40. Ja u siebie miałem 38z z tyłu i też nie było rewelacji (chwilowo łapał moooże 42). Po za tym weź pod uwagę, że silnik nie zawsze ma moc pociągnąć resztę po zmianie przełożeń. Pamiętam jak w Rieju RR (AM6) miałem przełożenia 11/52 i samemu czy we 2 osoby zawsze max był 80, górka, nie górka, czy wiało czy nie. Zawsze bez redukcji i szybciej nie chciał. Potem założyłem przód 13z. Biegi eleganckie, dłuższe, przyjemniej się jeździło. Ale siadły 2 osoby, była górka czy cokolwiek to musiałem redukować, bo silnik nie miał mocy pociągnąć po prostu tego przełożenia. Opór był większy niż moc silnika i był wrażliwy na każdą zmianę warunków na drodze. Żeby ruszyć już nie było tak łatwo i się tak nie wkręcał. Dodam, że to silnik co miał 8 KM, a nie niecałe 2. Ewentualnie zmień zębatkę na nieco większą (tył), to silnik się wyżej wkręci, bo będzie miał lżej, ale nie obiecuję poprawy. Jeśli poziom paliwa, iglicę i resztę masz wyregulowane no to ja nic więcej nie poradzę. Oczywiście-możesz się bawić w polerowanie karterów, podpiłowanie tłoka, większy gaźnik, powiększenie kanałów, dolotu itd, ale różnica będzie max 2km/h. Te silniki nie były zbyt podatne na tuning, a jeśli już to dramatycznie spadała ich żywotność.
P.S Ja u siebie na chińskim gaźniku w jednym z ogarów śrubę od mieszanki dałem na maxa wkręconą, a powietrze zdławiłem sobie (zdławiłem dolot-blaszką z dziurkami). Rzeźba, ale działało. I wtedy do takiego gaźnika ustawiłem dopiero zapłon.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-08-2016 16:56:40 przez lincoln_88.)
|
|
08-08-2016 16:56:31 |
|
1 osoba postawiła piwo lincoln_88 za ten post:1 osoba postawiła piwo lincoln_88 za ten post.
zakrzes (08-09-2016)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Mała predkosc Romet Ogar 205 - lincoln_88 - 08-08-2016 16:56:31
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|