Druga linka to nie od hamulca tył? (chyba niektóre universale dostawały takie wyposażenie)
Koła stan dość tragiczny, nie nadaje się to nawet na wełnę stalową. Jeżeli chodzi o renowację- bo raczej nie będziesz chciał go przeznaczyć na "złomowóz"
1. Lakier
Pistoletem lub sprejem (tak, da się ładnie to zrobić, ale pistolet jest lepszy- łatwiej kupić odpowiedni kod lakieru- w universalach często były metaliki- poza tym w większości spreje nie mają regulowanej dyszy i dużo lakieru marnuje się na tzw. "mgiełkę") lakier lecimy do gołej blachy (tam gdzie pojawiła się ruda), resztę równamy i matowimy. Na to podkład wyrównać, baza (jeżeli malujesz pierwszy raz to po ewentualnych zaciekach ponowne poprawki na zaciekach- ścieramy wodnym i malujemy). Na koniec bezbarwny. Naklejki i tak są w dość kiepskim stanie, więc w grę wchodzą tylko nowe.
2. Chromy i inne świecidełka
Korba chyba jeszcze jest do odratowania jeżeli chodzi o wygląd (dość ciemne te zdjęcia masz i nie wiem co jest brud, a co rdza). Jeżeli nie ma ogromnych wżerów wata stalowa z pastą polerską. Jest gdzieś o tym poradnik na forum. Błotniki- na filc nakładasz pastę polerską i lecisz tematem. Wszystko dokładnie wycierasz po wszystkim (na sucho). Z tego co robiłem polecam robić wszystko ręcznie- błotniki są jednak z aluminium i dość łatwo o ich uszkodzenie.
3.Naklejki
(do kupienia chyba tylko na jednej stronie- motonaklejki.pl )
4.Opony
Możesz dokupić drugą czarną do kompletu lub:
http://allegro.pl/stylowa-opona-stomil-2...99358.html Cena bardzo dobra, są identyczne z oryginałem, a o opony z epoki dość ciężko w dzisiejszych czasach.
5. Mechanika- Od niej zaczynałem na początku- wizualką zająłem się potem. Zwróć uwagę na to czy korba nie jest zbytnio nabijana. Jeżeli masz wszystko ok z piastą tył to dziękuj Bogu (przypomniał mi się nasz kolega z forum hvil- jeżeli to jest wielobieg w piaście. Jeżeli zwykłe wigrowskie torpedo- wszelkie instrukcje również są na forum).
6.Oświetlenie- Najpierw musisz mieć
Pamiętaj, żeby pod dynamem wydrapać lakier na masę (w przypadku moich wigier było to konieczne).
7.Polecam grupę na facebook'u- giełda romet/fsm. Chłopaki mają praktycznie wszystko (nawet nowe odblaski na koła). Byćmoże znajdziesz coś dla siebie.
Wszystko co napisałem, pisałem z doświadczenia przy przeprowadzaniu rowerka poniżej. Źle to nie wyszło
(co prawda nie Universal, ale pokrewna konstrukcja, czyli "trójka")
http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=35126
Powodzenia!