Ocena wątku:
- 2 głosów - 3 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sport 1984
|
Autor |
Wiadomość |
Ciechu
Nowy

Liczba postów: 9
Imię: Wojtek
Pojazd: Inny Romet
|
Sport 1984
Wpadł mi w ręce taki oto Romet Sport z 1984 roku. Dostałem go od rodziny, także mniej więcej znam jego historię od nowości. Kupiony w 1986 roku w Warszawie, pierwotnie był niebieskim metalikiem ale w 2000 roku przeszedł remont i zyskał między innymi nowy lakier i dyskusyjny zestaw naklejek. Wymieniono też prawie cały zestaw napędowy z przerzutką tylną włącznie. Przerzutka podstawowa shimano, kaseta chyba z jakiegoś górala też shimano. Oryginalne koła zachowały się w stanie cymes, proste i bez korozji.
Parę miesięcy temu rower prezentował się tak.

Ciekawostka, to typowe rometowskie klamki z oryginalnymi gumami, których niestety nie udało się dokupić nowych. Jakoś nigdy nie widziałem, żeby takie klamki posiadały gumy pozwalające na wygodny chwyt.
Podobają mi się zabawne plastikowe pedały z noskami, ktoś rozpoznaje co to może być?
Siodełko też jest zabawne - Spółdzielnia Inwalidów Kilińskiego - Mustang
Ogarnąłem wszystkie sprawy łożyskowo-eksploatacyjne. Jedyna istotna zmiana jaką chciałem wprowadzić to przyzwoite hamulce z epoki. Kupiłem klamki Campagnolo Athena i hamulce Athena Monoplanar jednak słabo poruszałem się w temacie i nauczyłem się, że cywilizowane hamulce nie pasują do rometa z kołami 27" ani ze względu na zasięg szczęk ani na mocowanie do widelca i ramy. Klamki campa zostały a hamulce kupiłem współczesne, wyglądające ładnie ale materiałowo nędzne. Czyli w sumie nic nie wyszło z mojego pomysłu.
Tak rower wyglądał po ogarnięciu:

A tak po zdecydowaniu, że zbyt długo będę musiał czekać aż te naklejki z obciachowych zmienią się w stylowe.
Efekt końcowy nawet mi się podoba. Cały rower trochę wiotki ale do warszawskiej jazdy mi pasuje.
Plan na ten rok to L'Eroica 2016 we Włoszech i dojazdy do pracy w Warszawie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2016 23:21:24 przez Ciechu.)
|
|
04-05-2016 23:14:09 |
|
3 użytkowników postawiło piwo Ciechu za ten post:3 użytkowników postawiło piwo Ciechu za ten post.
Crisso (05-05-2016), PawełBike (05-05-2016), Semmao (05-06-2016)
|
Wiadomości w tym wątku |
Sport 1984 - Ciechu - 04-05-2016 23:14:09
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|