Jawa Typ 05 1963 r.
|
Autor |
Wiadomość |
heli126
Z Motorynką od 2002 roku
Liczba postów: 199
Imię: Łukasz
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Jawa Typ 05 1963 r.
Aktualizacja wątku
Dopełniłem formalności związanych z dokumentami i ubezpieczeniem. Nieoficjalnie jest to jedyna Jawa 05 z 1963 roku zarejestrowana w powiecie cieszyńskim,a widniejąca w bazie CEPiK
Motorek uruchomiony, odpala i jeździ. Wystarczyło przeczyścić układ paliwowy i uzupełnić olej w skrzyni. Szczerze mówiąc przewidywałem, że trzeba będzie włożyć więcej pracy, by zrobić nią parę kilometrów.
Zbiornik wypłukałem przy użyciu "Foskoru", uszczelniłem kranik dorabiając uszczelki z korka i montując sitko, a także przeczyściłem gaźnik. Kupiłem nowy wężyk do benzyny.
Przy okazji dopasowałem króciec, który łączy filtr powietrza z gaźnikiem (na razie filtr jest stożkowy, ale szukam oryginalnego tłumika szmerów).
W kwestii wyglądu zewnętrznego: zamontowałem lusterko i światełko odblaskowe, żeby było przepisowo.
Jawka jeździ bardzo przyjemnie i daje dużo frajdy. Prędkość 60 km/h - jak podaje instrukcja obsługi - jest osiągalna.
Cieszy mnie również fakt, że numer silnika jest zgodny z numerem ramy.
Z uwagi na to, że Typ 05 jest rzadko spotykany w Polsce, wyzwaniem będzie skompletowanie specyficznych części, więc uzbrajam się w cierpliwość i zwracam też uwagę na ogłoszenia w Czechach.
|
|
20-03-2016 11:57:06 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Jawa Typ 05 1963 r. - heli126 - 20-03-2016 11:57:06
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|