Bardzo fajny pomysł na poradnik.

Ale osobiście miałbym jeszcze parę uwag.
2. W Ukrainach napisy na rurze skośnej w zasadzie występowały w 3 podstawowych typach na przestrzeni lat:
- lata 60' - napis był malowany od szablonu najczęściej w kolorze złotym,
- lata 70' i początek lat 80' - stosowano kalkomanie (przy czym były różne wzory tych kalkomanii),
- lata 80' - czyli to co tutaj określone jest mianem "wersji eksportowej".
Co do Urali z tego co wiem historia wygląda podobnie, aczkolwiek mam Urala chyba z 1980 roku gdzie zastosowano naklejki na folii srebrnej, które zupełnie różnią się od tej przedstawionej powyżej.
6. Napisałeś na odwrót. Ukrainy miały numery pod siodełkiem po prawej stronie.
Urale zawsze miały oddzielnie rok i numer ramy.
Warto wspomnieć o tym, że o ile w Ukrainach te numery zazwyczaj są, tak w Uralach często bywa, że nie ma wybitych numerów.
9. Prawda, aczkolwiek należy wspomnieć, że w starszych Ukrainach boki felg nie były pikowane. Dużo prościej rozróżnić koła tych rowerów poprzez kształt powierzchni w obręczy, w którą wchodzą nyple ze szprychami. W Ukrainach ta powierzchnia jest płaska, zaś w Uralach na środku jest wytłoczony charakterystyczny "grzbiet'. Rzecz jasna w Uralach również chrom odlatywał z obręczy płatami.
Przy rozpoznawaniu po częściach, warto sprawdzić, czy na danym elemencie nie ma wybitej sygnatury producenta. W moim Uralu znalazłem nawet na ramie wybite oznaczenie fabryki w Permie.