Czy po kolizji należy się odszkodowanie?
|
Autor |
Wiadomość |
Adi
Yyyy... ja?

Liczba postów: 691
Imię: Adrian
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Czy po kolizji należy się odszkodowanie?
(30-01-2016 11:49:58)Semmao napisał(a): (23-01-2016 11:53:14)Adi napisał(a): Nie tylko za ból, ale także za urazy psychiczne itd.
To jest batalia na lata, tłuczenie się po sądach. Tego nie pokrywa żadne ubezpieczenie.
Dla autora tematu:
- odszkodowanie należy się chociażby z ubezpieczenia grupowego w miejscu pracy małżonki. Szczegóły tytułu i działań w prospekcie rozdawanym pracownikom.
- osobno, jeżeli jesteście indywidualnie ubezpieczeni na życie - również.
Czyli z każdej polisy, którą macie.
Jeżeli nie ma takowych, odszkodowania można jedynie dociekać na drodze sądowej od sprawcy kolizji. Czyli dokumentować wszystko - pełna dokumentacja medyczna, straty z tym związane, koszta leczenia, wyżeczenia itp itd. I jak pisałe wyżej, przygotować się na lata w sądach.
No właśnie tak nie do końca Semmao. To z ubezpieczenia OC sprawcy powinno być wypłacone odszkodowanie za urazy fizyczne itp. I np. PZU wypłaca bez problemu, żadnych sądów nie trzeba, no chyba że TU nie będzie chciało wypłacić. Tylko w sumie gorzej może być z tym, że ból odezwał się po 2 tygodniach, wtedy możliwe, że sąd będzie jedynym wyjściem. No ale zawsze trzeba próbować od najprostszej drogi. Mówię z doświadczenia bo niedawno przez to przechodziłem i ubezpieczyciel zwrócił za auto, cały zniszczony sprzęt znajdujący się w aucie, moje rzeczy prywatne (zniszczone ubrania, okulary itd.), a także za wszelkie urazy. Wiadomo oni tak to nazywają, ale jak chce się coś konkretniej wywalczyć za urazy psychiczne to tak jak Semmao napisał tylko sąd.
Części-allegro tutaj
lub tutaj
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2016 12:55:43 przez Adi.)
|
|
30-01-2016 12:53:55 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Czy po kolizji należy się odszkodowanie? - Adi - 30-01-2016 12:53:55
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|