Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Fotograficzna twórczość mistera wueskowego.
|
Autor |
Wiadomość |
mr.Wueskowy
Motórzysta za dwa trzysta...

Liczba postów: 61
Imię: Filip
Skąd: Rgielew
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Fotograficzna twórczość mistera wueskowego.
Składniki :
- woda - ok 15 - 20 l
- słód jęczmienny - 1 kg
- ziemniaki - 15 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Ziemniaki należy umyć i dobrze ugotować, następnie zmieszać je ze zmielonym na mąkę słodem jęczmiennym. Wszystko wlać do dużego naczynia np. beczki. Do tego dodać półtora-raza tyle wody o temp. 50o-60oC. Należy wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 3-4 godzin aby ostygło. Jeżeli wszystko dobrze wymieszamy to enzymy w jęczmieniu powstałe podczas zakiełkowania, zamienią skrobię w ziemniakach na dwucukier zwany maltoza, z którą drożdże dadzą sobie już radę. Czyli krótko mówiąc: mączka w pyrach się scukruje.
Zacier należy schłodzić do temp. Ok. 20 stopni. Pozostaje tylko dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Do tego można dodać jeszcze kilka pomarańczy, mandarynek lub cytryn co uprzyjemni aromat.
Proszę
Zapraszam na moją stronę :
https://www.facebook.com/pages/Gara%C5%B...5476954024
Simson SR50 '89
WSK 125 '85
Romet Kadet '85
Romet Ogar 200 '84
Romet Komar 2330 '71
|
|
27-11-2015 00:30:29 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Fotograficzna twórczość mistera wueskowego. - mr.Wueskowy - 27-11-2015 00:30:29
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|