ogar 200 by charper
|
Autor |
Wiadomość |
charper
detyfusan

Liczba postów: 2,027
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Chart
|
ogar 200 by charper
Nie myślałem że kiedyś to napiszę ale posiadanie charta robi się nudne. Podchodzisz, zapala za pierwszym strzałem, jedziesz, nic mu nie dolega, wracasz do domu, gasisz, zakręcasz kranik, stawiasz na stopce i do następnego razu. Z ogarami tak nie miałem i sporo nerw kiedyś straciłem. Jeździć jeździły ale to zależało od fazy księżyca, no wiecie, tak jak u kobiet. Ale zebrało mi się na sentymenty, chciałem posłuchać jak to pracuje, coś wyregulować, coś wymienić, przejechać się. Potem doregulować i znowu. A może zabezpieczenie sworznia znów wyleci i zacznę od nowa lżejszy o pare złotych.
I tak oto wszedłem sobie do szopy pełnej komarów i ogarów i w oczy rzucił mi się jeden. Miał w głównej mierze oryginalny kolor, nowy tłumik, licznik o przebiegu 179km i specyficzne lusterko inne niż u każdego. wytargałem go stamtąd, zbadałem kompresję, iskrę miał, więc odkręciłem pokrywę komory pływakowej i podałem mu paliwo. Ku mojemu zdziwieniu zapalił za chyba trzecim razem po grubych kilku latach stania. Podejrzewam że długo tak stał bo był zastawiony innymi motorowerami, których nikt nie miał zwyczaju przestawiać.
W tym temacie będę opisywał przebieg prac nad ogarem. Na początku będę eliminował niedociągnięcia i starał się doprowadzić silnik do jak najlepszej kondycji. W dalszej kolejności zostanie odmalowany.
Dziś niewiele zdążyłem, jedynie uszczelnić łączenie między kolankiem a tłumikiem, skrócić kolanko, wymienić spalone żarówki i zrobic parę tych zdjęć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2015 07:18:49 przez charper.)
|
|
15-11-2015 07:18:09 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
ogar 200 by charper - charper - 15-11-2015 07:18:09
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|