ananasowa kaczka
|
Autor |
Wiadomość |
ananas
Technik
Liczba postów: 1,076
Imię: Kamil
Pojazd: Inny
|
RE: ananasowa kaczka
Knypas, nie wiem, musisz sam ocenić Ostatnio trochę pobawiłem się kaczką, wymieniłem tylne koło, zębatkę, zamówiłem masę części z JM i przede wszystkim wyjąłem i rozebrałem silnik w celu remontu i tuningu. W planach mam tuning sałka (nie licząc podkowy) i rozwiercenie cylindra na 41mm, co daje pojemność 58 czy tam 59ccm, nie to co chińskie zestawy Tłok oczywiście czeski. Dzisiaj zająłem się przerabianiem tłoka wg. porad sałka - tłok skrócony od strony ssącej o 1mm, od środka usunięte dużo materiału i niedoskonałości, przez co tłok stał się wyraźnie lżejszy "skrzydełka" i denko wstępnie wypolerowane.
Tak dla porównania - tłok nominalny i 41mm:
Powiększyłem także wloty płuków w cylindrze, a jutro będę prawdopodobnie przerabiał okna wg. mapy sałka
Dziwiłem się, czemu przy rozbieraniu cylinder nie chciał zejść z tłoka. Po zdjęciu zastałem taki widok... Co dziwne, jawa jeździła i była mocna:
Przyczyna jest prosta - nieprzestrzeganie zasad składania silnika. Zamiast normalnych zabezpieczeń sworznia ktoś wstawił pierścienie segera, kawałek się odłamał podczas pracy i zrobił to co widać
Udało mi się także sprowadzić spalonego mustanga. Plan był taki żeby to rozebrać na części, no ale żal mi się go zrobiło i postanowiłem wyremontować to padło warto, bo jest to jeszcze 1 seria ze szparunkami i innymi fajnymi rzeczami - coś jak dla rometowców stare T-1 Do mustanga dostanę jeszcze wydech starego typu "cygaro" jak sąsiad go znajdzie. Mustang był ponoć igiełką, no ale pożar szopy zrobił swoje... silnik powędrował do ogara 200 od sąsiada.
Częścią która najlepiej się zachowała jest przednie koło. Ponoć cały motorower tak wyglądał...
|
|
04-11-2015 23:05:36 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: ananasowa kaczka - ananas - 04-11-2015 23:05:36
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|