Romet Ogar 200 by komarinho
|
Autor |
Wiadomość |
komarinho
długodystansowiec
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/technik.png)
Liczba postów: 552
Imię: Paweł
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Romet Ogar 200 by komarinho
Po rozebraniu silnika kartery zostały dokładnie wyczyszczone i wypolerowane - najlepiej jak umiałem. Po skompletowaniu części - najlepszego dostępnego na rynku wału (niemieckiego - 159), Czeskiego Tłoka R1 2p (35), chromowanych pierścieni z jackmotors jawa/simson - r1, łożysk na cały silnik firmy FAG (67) oraz kompletu simmeringów na cały silnik (22) Silnik został złożony metodą termiczną - stare łożyska wypadały po rozgrzaniu karterów - a nowe (uprzednio w zamrażarce) Wchodziły praktycznie bez młotka. Tak samo z wałem, który wszedł w kartery idealnie, bez jakiegokolwiek pukania. Tłok założony na korbowód na łożysku igiełkowym, nie tulejce. Silnik poskładany na komplecie uszczelek (10) oraz hermetyku - jak w fabryce. Na tłoku również oryginalne zabezpieczenia - nieco skrócone, bo nie pasowały do nowego tłoka - były za duże. Tak jak wspominałem wcześniej silnik dostał według planu całą skrzynię nową, oprócz aparatu, który miałem już idealny. Silnik po odpaleniu odpalił i muszę przyznać że chodził i chodzi idealnie! dotarł się przez pierwsze 50km i po dziś dzień jeździ bezawaryjnie ![Wink Wink](images/smilies/wink.gif) Chodzi pięknie, ma genialną moc i charakterystyczny dla dobrze zrobionego 223 fabryczny "gwizd". Wydałem na całe przedsięwzięcie łącznie z kosztami przesyłek 340zł ale przysięgam warto było ![Big Grin Big Grin](images/smilies/biggrin.gif) Tym bardziej że spodziewam się że zestaw pojeździ jeszcze długo! Poza silnikiem ogarek dostał tez idealny wydech, z oryginalnymi mocowaniami i nową pokrywę schowka wraz z śrubą. Nabite już z 300km
I aktualnie :
![Powiększ](http://i.imgur.com/KvwEiKx.jpg)
Chyba nie jest z nim źle, naklejki po pomalowaniu,nad którym mocno się zastanawiam, korci mnie jednak zostawienie oryginalnego lakieru. Na stówę w zimie wpadnie ocynk
Mój Romet 100
Mój Romet Ogar 200
Moja MZ ETZ 150
|
|
13-10-2015 22:42:07 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Ogar 200 by komarinho - komarinho - 13-10-2015 22:42:07
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości