Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Traper 2 '77 - remont kapitalny.
|
Autor |
Wiadomość |
f126
Uczeń
Liczba postów: 163
Imię: Damian
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Traper 2 '77 - remont kapitalny.
Naprawdę dobra robota !
(08-08-2015 10:43:07)Władek napisał(a): Nie jestem przekonany do zakupu takich rzeczy jak opony przez internet...
Nie ma czego się bać. To jest nowa, nieużywana część - nie będzie gorsza od kupionej w sklepie. W dodatku rozmawiamy o oponie do roweru, a nie do samochodu pędzącego po autostradzie Nowe opony z bieżnikiem (prawie) takim jak stare stomilowe zebry produkuje też firma CST, również można to kupić na allegro.
(24-08-2015 23:28:38)Władek napisał(a): To samo się tyczy dylematu związanego z montażem przedniego hamulca... w oryginale nie było.
(25-08-2015 02:58:52)Dawdzio napisał(a): a co do hamulca to nie, nie i jeszcze raz nie. Bez hamulca z przodu każdemu rowerowi z torpedem lepiej.
Nie życzę nikomu sytuacji, gdy w rowerze z jednym tylko hamulcem w torpedzie spada albo rozpina się łańcuch Wtedy do hamowania zostają tylko nogi, o ile oczywiście siedzenie ustawione jest na tyle nisko, że dosięgnie się podłoża. A zazwyczaj jest ustawione tak, że się nie dosięgnie. Pół biedy, jeśli się jedzie pustą szosą, ale w mieście przy większej prędkości brak hamulca może być bardzo niebezpieczny.
Spadający łańcuch to nie jest żadna abstrakcja. Fakt - jeśli łańcuch pracuje w prostej linii i nie jest luźny, to nie spadnie. Ale w naszych starych rometach często jest tak, że przednia zębatka jest osadzona na osi nieco "nieosiowo", co powoduje że w trakcie obrotu łańcuch jest napięty raz bardziej, a raz mniej - często jest tak, że to "luźniejsze" napięcie jest zbyt luźne, a wtedy wystarczy gwałtowniejszy ruch roweru na bok (krawężnik, dziurawa droga albo kostka brukowa) w trakcie pedałowania i łańcuch może spaść, albo wejść bokiem na zębatkę i rozpiąć się / zerwać (jeśli się mocno przyciśnie). Rzadkie zdarzenie, ale krytyczne.
Konkluzja: jeżeli zamierzasz używać roweru w normalnym ruchu, to zakładaj drugi hamulec. Sam długie lata wesoło śmigałem po mieście Jubilatem z jednym hamulcem i wszystko było ok, ale któregoś razu łańcuch spadł i zdałem sobie sprawę że w takiej sytuacji nie mam hamulca - dlatego dołożyłem jeszcze przedni. Nie korzystam z niego na codzień, ale w razie czego pozwoli mi się zatrzymać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-08-2015 12:17:27 przez f126.)
|
|
25-08-2015 12:14:50 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Traper 2 '77 - remont kapitalny. - f126 - 25-08-2015 12:14:50
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|