Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ogar 205, brak iskry
|
Autor |
Wiadomość |
mw609
Nowy

Liczba postów: 13
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Ogar 205, brak iskry
Lipa00-22
Jest taka obawa, choć wątpię, bo iskra nie była taka zła przed wymianą kondensatora :-)
dominik963
Mam słaby wzrok, ale nie widzę żeby się ruszały, tyle, że ja ich nie ruszałem, więc nie wiem czemu miały by się przestawić... :-) Ale dla spokoju je wyreguluję. Tylko jak to zrobić?:-) Znalazłem taką instrukcję Cytat:B. Ustawianie platynek:
1. Wykręć świecę zapłonową za pomocą klucza i dokręć głowicę.
2. Wkręć w miejsce świecy czujnik zegarowy(lub wsadź ołówek, gwóźdź, suwmiarkę; polecam gwóźdź).
3. Za pomocą delikatnego stukania kopką ustaw tłok w GMP(Górne Martwe Położenie; po prostu jak najbliżej świecy zapłonowej).
4. Odczytaj wartość na czujniku zegarowym(lub zaznacz położenie na gwoździu - np. umieść go równolegle do ożebrowania cylindra i prostopadle do krawędzi głowicy a następnie zaznacz w miejscu styku krawędzi głowicy z gwoździem).
5. Powtórz czynności od pkt. 2 do 4, aby sprawdzić czy pomiar(zaznaczenie) jest dokładny.
6. Odkręć za pomocą śrubokręta 3 śruby w prawym deklu silnika mocujące osłonę iskrownika.
7. Poluźnij śrubę mocującą kowadełko platynek(ten element nieruchomy; pamiętaj, że tłok jest w GMP!).
8. Wsuń między styki platynek blaszkę(dowolną luz z szczelinomierza) o grubości 0,40mm a następnie dociśnij młoteczek w kierunku krzywki a kowadełko do młoteczka jedną ręką.
9. W tej pozycji dokręć śrubę mocującą kowadełko, mocno z wyczuciem.
10. Powtórz czynności od pkt. 2 do 4. i wsadź ponownie blszkę między styki, przy prawidłowej regulacji powinna wchodzić z lekkim oporem w innym przypadku powtórz pkt. 7 do 9.
Czy jest ona "prawdziwa"?:-) Jeśli tak, to jedno pytanie, bo o pokrywie tutaj ta osoba pisze, że trzeba zdjąć(oczywiste...  ), ale o magneto nic nie pisze. Czyli, że mam przez te otwory wykręcać tą śrubę od kowadełka? Czy też na tyle jest oczywiste, że trzeba zdjąć magneto, i po prostu o tym ta osoba nie napisała?:-)
|
|
23-08-2015 14:36:44 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Ogar 205, brak iskry - mw609 - 23-08-2015 14:36:44
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|