Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Luskusowy Jubilat
|
Autor |
Wiadomość |
Sołtys
Ja tu tylko sprzątam...

Liczba postów: 1,557
Imię: Bartek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Luskusowy Jubilat
Na zawiasie składania (pod dźwignią) powinny być wybite numery ramy. Dwie pierwsze cyfry oznaczają rok produkcji. Po mocowaniach pompki i zawiasie widzę, że pochodzi z lat 1975-1980.
Niekoniecznie to odrzut z eksportu. Na rynek krajowy była przeznaczona wersja "lux", która charakteryzowała się m.in. przerzutką Shimano 3S lub Sturmey Archer (w Twoim wypadku ta druga), kompletem hamulców szczękowych i paroma szczegółami. Generalnie miała wyposażenie identyczne z eksportowymi. Wersje na rynki obce były sprzedawane pod markami eksportowymi Rometu (Universal, Unidal, Tyler, Supercycle - w zależności od rynku docelowego). Właściwie jedynymi przypadkami faktycznego eksportu Jubilatów z jakimi się spotkałem to była krótka seria z końca lat '80 przeznaczona na rynek czechosłowacki i również krótka seria z początku lat '90 na bliżej nieokreślony rynek.
Chwyty są nieoryginalne, pochodzą ze starszego modelu. Idąc tym tropem, kierownica również mogła być zmieniana, ponieważ zasadniczo Jubilaty nigdy takiej nie otrzymywały (choć w Romecie wszystko było możliwe).
Mam wątpliwości co do oryginalności przedniego widelca i bagażnika (chociaż jak już mówiłem w Romecie wszystko było możliwe). Jesteś w 100% pewien, że były zamontowane fabrycznie?
facebook.com/oldromet - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-04-2015 16:40:23 przez Sołtys.)
|
|
15-04-2015 16:40:04 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Luskusowy Jubilat - Sołtys - 15-04-2015 16:40:04
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|