Fiat 126 NP "Ryjek".
|
Autor |
Wiadomość |
Knight_in_fire
Nowy

Liczba postów: 49
Imię: Tobiasz
Pojazd: Inny
|
RE: Fiat 126 NP "Ryjek".
Taśma napisał(a):Szkoda kasy. Kupię za ten hajs jakiś samochód, a nie pojazd samochodo-podobny... BMW, Opla czy Mercedesa.
Te i tak są drogie. Zbierać i wydawać pieniądze można taktycznie, z oszczędzaniem.
Tu chodzi o to, by była radość z dłubania czegoś takiego. Spójrzmy na fakty:
- jest wielu takich, co jeżdżą Maluchami z poszerzonymi błotnikami. Ostatnio ten styl się wyczerpuje, a nie zawsze wygląda estetycznie. Rozwiązaniem wydaje się więc lekkie poszerzenie całej karoserii i wydłużenie przodu z wsadzeniem tam silnika, co jest praktyczniejsze. Nie dziwię się, że FSM nad tym pracowało. Tego jeszcze nie było, ani na Rezerwie, ani na F&F. Czekam na takie coś z utęsknieniem.
- Na samych klasykach świat się nie kończy, a SWAPów jest od groma, nie tylko KJSowych, ale także cywilnych. Z pewnością byłoby wygodniej umieścić silnik z przodu.
- oryginały nie zawsze są praktyczne. Rozwiązaniem okazało się kombi, był też fiat 126p z dłuższym tyłem, ale wygrywa tutaj właśnie NPek dzięki pojemnemu bagażnikowi (z tego co pamiętam, to w tym od Jamroza z BISowską klapą miał 130 l.). Może 126 NP Kombi? Ostatnio pewien Węgier zrobił Kombi na bazie Bisa.
- Ryjek może być dla kogoś z Was inspiracją do tworzenia alternatywnych karoserii Fiata 126p, takich jak NP czy kombi na bazie wymiarowo podobnych płyt podłogowych z innych aut tego producenta, segmentowo zbliżonych.
Jutro wstawię materiał prasowy od czerwonego 126 NP, o ile lapek mi wróci z naprawy. W międzyczasie rozwiązujcie quiz na górze i udzielajcie się w temacie.
Tam wśród prototypów był taki biały fiacik z przodem a la dostawczy Citroen i zmodernizowanym tyłem. Nie tylko Jamróz to robił.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2015 21:33:08 przez Knight_in_fire.)
|
|
19-03-2015 21:20:26 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|