Ocena wątku:
- 3 głosów - 4.67 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
73,87 Wigry, 66 Olimpia, 90 Zenit by chmielu17
|
Autor |
Wiadomość |
Chmielu17
Praktykant
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/praktykant.png)
Liczba postów: 372
Imię: Ardian
Pojazd: Romet 100
|
RE: 73,87 Wigry, 66 Olimpia, 90 Zenit by chmielu17
Czas na małą aktualizację, ponieważ dotyczy ona małego rowerka jakim jest Smyk 1 ![Smile Smile](images/smilies/smile.gif) . Chciałem wyczyścić tylko chromy i trochę ramę, ale przerodziło się to niestety albo stety w kompleksową odbudowę. Zacząłem rozbierać ramę i tak:
- Ani w przednim ani w tylnym kole ktoś nie wymienił smaru w ciągu ostatnich dwudziestu paru lat ![:F :F](images/zab.gif) . Wianki i torpedo pracowały praktycznie na sucho. "Panewki" plastikowe supportu oraz przodu też nie miały ani grama smaru.
- Chromy są w dobrym stanie jednak prawa laga jest zgnieciona w miejscu gdzie przychodzi manetka ![Undecided Undecided](images/smilies/undecided.gif) .
- Rama do pospawania, ponieważ spawy z tyłu odpuściły. Pewnie moi kuzyni, by na nim latali dopóki by się nie złamał ![:F :F](images/zab.gif) . Ramę oddam do ocynku razem z supportem, który nie jest chromowany. Zostanie pomalowana na kolor "pistacjowy" L67 z palety FSO.
- błotnik tylny do sklejenia i prawdopodobnie będę błotniki malował na śnieżnobiały kolor, ponieważ oryginalny plastik jest za bardzo zmęczony.
Co zrobiłem:
- doczyściłem chromy, oryginalne opony, siodełko ze sztycą.
- rozebrałem, wyczyściłem przednie koło z ośką, nałożyłem świeżego smaru i złożyłem. Na oryginalną dętkę Stomil z 1986 nałożyłem talk aby się nie zniszczyła.
Czeka mnie jeszcze trochę roboty z tym rowerkiem, ale warto, ponieważ uratowałem go od śmierci na złomowisku. Jeszcze u mojej rodziny został Pelikan z 1975 roku, z chromowaną nakładką widelca. Zamierzam go też uratować, bo może to być egzemplarz z samego początku produkcji.
https://www.facebook.com/Zastava-Mediter...847651863/ - moja Zastava 1100p Mediteran
|
|
07-02-2015 16:42:41 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: 73,87 Wigry, 66 Olimpia, 90 Zenit by chmielu17 - Chmielu17 - 07-02-2015 16:42:41
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|