romet Chart 210 elektronik by STQC
|
Autor |
Wiadomość |
jurek_j
Technik

Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: romet Chart 210 elektronik by STQC
Janusz, nie napisałem że wahacz z nierdzewki to zło (post #1443), tylko Ty użyłeś złych określeń do określenia wymiernych korzyści z zastosowania profilu z nierdzewki, teraz to się kupy trzyma - obecność dodatków stopowych wpływa na wskaźnik granicy plastyczności, przekrój materiału... Prawda, rura fi30x2mm będzie gorsza od profilu 40x20x2 (przy założeniu że rura i profil są wykonane z identycznych materiałów) - dla pierwszego wskaźnik wytrzymałości na zginanie Wz~1155mm^3, dla drugiego (nie jestem pewny co do odpowiednio użytego wzoru, ale i tak będzie więcej niż dla rury) Wz~2223mm^3. A że maksymalne naprężenie normalne zginające to moment gnący przez ów wskaźnik, to lepiej jak jest więcej w mianowniku.
Jeśli chodzi o proces technologiczny... Nie jest problemem zdobycie wersji edukacyjnej jakiegoś tam inventora, nie wiem jak z innymi programami, no bo nie wiem i już. Wystarczy do modelowania konstrukcji, analizy ram, naprężeń, obliczania spoin, połączeń śrubowych itp. Dlatego podoba mi się temat o romecie, którego właściciel od cholery elementów modeluje najpierw w solidworksie. Nauczy się obsługi programu, niewielkim kosztem (bo tylko chwilka czasu) sprawdzi kilka wariantów jednego rozwiązania, wybierze najlepszy. Dlatego to jest lepsze od prób w rzeczywistości. Trzeba starać się korzystać z dobrodziejstw techniki.
Widzę że Stqc w wyroby elektroniczne się bawi. Płytki obwodu drukowanego rysujesz markerem, czy w programie robisz schemat, a potem termotransfer?
No ale czyj cyrk, tego małpy oczywiście.
Zazdraszczam dostępu do TIGa, ostatnio miałem możliwość 'spawania' tym, powychodziły mi same gluty, może gdyby tak zamknąć się na weekend z tym w garażu, to by nauczył się jako-tako spawać, no ale to najpierw trzeba zainwestować w takie dobrodziejstwo.
Wracając do dawnego mego pytania, są jakieś motocykle, w których zacisk hamulcowy z przodu jest umieszczony przed osią przedniego koła, a nie za, tak jak w tym Charcie? Ten płaskownik mocujący zacisk młotkiem klepałeś, czy jak?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2015 12:31:51 przez jurek_j.)
|
|
01-02-2015 12:26:14 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: romet Chart 210 elektronik by STQC - jurek_j - 01-02-2015 12:26:14
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości
|
|