Charper składa charta czyli po trupach do celu
|
Autor |
Wiadomość |
charper
detyfusan
Liczba postów: 2,027
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
niestety, to kolejny tydzien jak nie wiecej, w ktorym nie wiele zdołałem zrobić, a wszystko przez iskre na swiecy ktora za nic nie chciala sie pojawic, po konsultacjach z m.in uzytkownikiem BigSoft ktoremu przy okazji dziekuje za pomoc, udalo sie znalesc przyczyne. problem sprawial magnes wyzwalajacy impuls w impulsatorze. byl to magnes neodymowy o wymiarach 6x10x2 mm czyli dosc duzy i wydawaloby sie dobry, ale przy kopaniu w kopnik podawal maksymalne napiecie 0,02V, to stanowczo za malo. potem na magnecie polozylem taki sam magnes i ukladalem go wzdluz wszerz, oddalalem impulsator, przyblizalem i nic. potem ucialem z wiekszego magnesu kawalek 10x10mm. ustawilem impulsator na odleglosc ponizej milimetra, kopnalem w kopnik i podal napiecie 1,8V! podlaczylem reszte i pojawila sie iskra! jednak ucinany magnes neodymowy moze stracic szybko swoje wlasciowosci, wiec znalazlem w laserze od komputerowego odtwarzacza plyt magnes o wymiarach 6x6x2. pobierzne testy pokazaly ze rowniez sie nadaje a sam impulsator podaje na nim napiecie okolo 1V. nie wiem dlaczego wiekszy magnes sie nie nadal. mam nadzieje ze zgromadzona tu wiedza komus sie przyda.
|
|
21-01-2015 01:06:25 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - charper - 21-01-2015 01:06:25
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości
|
|