Tona zdjęć
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,006
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Tona zdjęć
Oj, oj, jacy niektórzy mądrzy. Tak za słaby internet, za słaby komp, bo zdjęć przerobić nie umie. Co jeszcze. Może kogoś nie stać na lepsze, a też by chciał pooglądać? Egoizm niektórych powala. Typowe cebulactwo. Ja mam, jest git, innym jak sie nie podoba to wy...nocha. Tyle, że forum z tego co wiem jest raczej dla wszystkich, a nie dla wybranych.
Problem poruszony przez Jurka jest faktycznie warty przegadania nie tylko dlatego, że na PCcie przeglądarka muli, bo musi przemielić megabajty zdjęć. Ten problem pojawia się też na smartfonach, gdy ktoś korzysta z neta, z sieci i niekoniecznie ma gigabajty darmowych danych. Nie raz zdarzało mi się poza domem, np w pracy przeglądać to forum i tematy z milionem zdjęć w dużej rozdzielczości zamykałem, bo po prostu zeżarło by mi transfer w oka mgnieniu. Zdarzyło się, że jeden z tematów mimo wszystko chciałem zobaczyć, ale niestety przeglądarka wywaliła się, bo brakło RAMu w telefonie...
Ja osobiście używam dropboksa, na który wrzucam od dobrych kilku lat zdjęcia i schematy publikowane na forum i nie tylko. Zdjęcia nie przepadną tak długo, aż właściciel ich sam nie usunie. Miniaturki robię sam (Linux, w konsoli jednym poleceniem, więc to nie problem), a wygląda to tak i pewnie o coś takiego Jurkowi chodzi: http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=15072
Zdjęcia można też przedstawić choćby w formie linku do gotowej galerii, wtedy nie trzeba bawić się w miniaturki: PRZYKŁADOWA GALERIA
Właśnie dlatego, że mam na uwadze to, jak potem taka strona z dużą ilością, dużych zdjęć się wczytuje.
Można by było ustalić jakiś konkretny hosting do wysyłania zdjęć, który w prostej formie generuje miniaturki i wpisać w regulamin obowiązek stosowania ich na forum.
Wersja hard - napisać skrypt, który automatycznie będzie wysyłał zdjęcia na darmowy hosting i podpiąć do forum jako gadżet dla każdego ( ![:F :F](images/zab.gif) )
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2015 19:43:56 przez BigSoft.)
|
|
12-01-2015 19:41:42 |
|
5 użytkowników postawiło piwo BigSoft za ten post:5 użytkowników postawiło piwo BigSoft za ten post.
jurek_j (01-12-2015), Kaliber (01-12-2015), Motorowerzystka (01-12-2015), Stachu.G (01-13-2015), Suwmiarka (01-12-2015)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Tona zdjęć - BigSoft - 12-01-2015 19:41:42
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|