| 

| 
					Lampy stroboskopowe do ustawienia kąta zapłonu
				 |  
			| Autor | Wiadomość |  

| rpd   Audiofil/Informatyk/Elektronik

Liczba postów: 570
 Imię: Robert
 Pojazd: Romet Komar

| 
			| Lampy stroboskopowe do ustawienia kąta zapłonu 

Mam pytanie czy byli by chętni na robione prze zemnie lampy stroboskopowe do ustawienia kąta zapłonu w silnikach z zapłonem iskrowym (np. Romet). Jest to robione prze zemnie urządzenie na łatwo dostępnych w internecie schematach układ multiwibratora monostabilnego. 
No i teraz jak to działa... Z obudowy lampy wychodzą trzy przewody: dwa do zasilania prądem stałym (min 5V-max 16V) i jeden, który owijamy na kablu wysokiego napięcia. Kiedy następuje przeskok iskry dioda LED zamocowana w obudowie błyśnie informując nas kiedy jest iskra. Jeżeli chodzi o samą diodę to jest to najprawdopodobniej dioda LED mająca najlepszy stosunek jasności do kąta świecenia. Jaśniejsze są tylko LED mocy, ale sam koszt  takiej diody jest mniej-więcej kosztem całej zmontowanej lampy, a poza tym kąt świecenia takich diod jest powyżej 100 stopni co jest oczywiście wartością zbyt dużą   .

Koszt myślę, że zamknął by się w 35zł

Napiszcie czy byłby ktoś chętny, bo nie wiem czy robić płytki drukowane   https://www.facebook.com/Rysiubyrpd/ -Rieju MRX 70ccm
 |  |  
	| 31-08-2014 19:57:36 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

| Wiadomości w tym wątku |  
| Lampy stroboskopowe do ustawienia kąta zapłonu -  rpd - 31-08-2014 19:57:36 |  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     1 gości

| 

|