Witam, chciałbym wam pokazać moją Mz Etz 150 rocznik 88'. Kupiłem ją jakoś maj-czerwiec za kwotę 1300zł. Była zaniedbana, pokrowiec na siedzeniu był założony na odpier*ol, a ogranicznikiem skrętu była śruba 10-tka przysmarkana(bo spawaniem tego nie można było nazwać) w miejsce ogranicznika. Poza tym była również stara elektryka, wszędzie pełno kurzu który udomowił się w lakierze m.in na błotnikach, ramie i osprzęcie kierownicy.
Silnik palił z kopa, łańcuszek wołał o pomstę do nieba, tak samo jak całe sprzęgło, które się ślizgało, bo ktoś lewozwojną śrubę odkręcał w prawo, co przyczyniło się do poluzowania całego kosza i niemożności odkręcenia. Całą Etkę rozebrałem na części pierwsze, już na drugi dzień po zakupie. Standardowo miała zwykły przerywacz na platynkach, przy którym można było dostać kurw*cy.
Pierwsze części zdemontowane:
Dokręcanie śrub zgodnie z ich właściwym momentem.
Etka została wyposażona w używany zapłon elektroniczny typu A, za moduł i kółeczko z hallootronem zapłaciłem 90zł, a kolega SIaj z MZ-klubu, dorobił mi magnesowe kółeczko wraz z tulejką, co tworzyło idealny zestaw. Nowa elektryka, kładłem sam
Wszystkie płyny "ustrojowe" zostały zastąpione świeżymi, simmeringi itp również. Silnik został wyczyszczony, a jego kartery dostały nową farbę proszkową, co uzupełniło piekny wygląd Etki. Tłumik pomalowałem farbą wysokotemp. w spreju, po uprzednim prostowaniu go ponieważ był bardzo pogięty i porysowany i nie dodawał nic swoim wyglądem.
W tym miesiącu, zakupiłem nowe:
-Zębatkę kosza sprzęgła
-Nity kosza sprzęgła
-Zębatkę sprzęgła małą
-Czeski łańsuszek sprzęgła
-Półksiężyc startera
-Tarcze
-Dwie przekładki
-Docisk
-Różne pierdoły typu podkładki dystansujące, żaróweczki itp.
Etką śmigam spokojnie po 100km/h i osiągnięcie na niej takiej prędkości nie jest jakimś super wyczynem, także daje radę nawet samochodom
Aktualnie jest po świeżym przeglądzie i ubezpieczeniu.Dbam o nią, czasami nawet lepiej niż o siebie, ale odwdzięcza mi się bezproblemowym paleniem i jazdą. Przyciąga uwagę i uśmiech na twarzach przechodniów.W opisie nie chciało mi się wszystkiego wypisywać, bo za długo. Zapraszam do oglądania zdjęć.
Zdjęcia ukazują stan na dzień 25.08
Co wy na to?