Witajcie na wiosnę
Ostatnio po zimowej przerwie wyciągnąłem zdobytego jakiś czas temu wiekowego składaka, odkurzyłem i zrobiłem pierwsze kilka fotek, aby się nimi z Wami podzielić. Oto i mój skarb (zdjęcia robione niestety smarkfonem):
Rowerek jest chyba spod szczęśliwej gwiazdy, bo u poprzedniego właściciela sądząc po pierwotnym stanie musiał dłuuugo stać w kącie i się kurzyć, ale jednak był pod dachem i nie ucierpiał trwale z tego powodu. A gdy ktoś uznał go za zbędny odpad i postanowił zakończyć jego karierę na złomie tudzież wysypisku, udało mi się go uratować przed tak przykrym losem za symboliczne pieniądze. W każdym razie jakiś czas temu trafił do mnie solidnie zabrudzony, zakurzony, z paroma uszczerbkami i na flakach. Na ten moment został z grubsza wyczyszczony i wypróbowany - po dokręceniu paru śrub i napompowaniu kół prezentuje się już znośnie, a co najważniejsze - jedzie, nawet przerzutka i dynamo działają.
Pierwsze, co teraz planuję, to go serio porządnie wypucować - lakier jest dobrze zachowany i w pięknym kolorze (taki rudy metalic). Do tego przednie koło traci powietrze-muszę sprawdzić, czy to wentyl czy dętka i usunąć usterkę. Przy tylnym do podregulowania hamulec, bo nie łapie prawie-jak to zrobić? Tylna lampka jest rozwalona, a przednia ma paskudne trwałe zabrudzenia, mam jednak inne na zmianę, nawet ładniejsze. Osłona łańcucha z przodu jest potrzaskana, widziałem na Allegro czarne - zakupię i wymienię, w sumie nawet powinna lepiej pasować do siodełka itd. No i bagażnik zaginął w akcji - w takim kolorze pewnie nie zdobędę, więc pozostaje kupić chromowany, też powinien ładnie wyglądać.
Dawno temu z wielką przyjemnością jeździłem podobnym składakiem, a później długo żałowałem, że zamieniłem go na "górala". Dlatego ten egzemplarz zamierzam wspólnie z ojcem maksymalnie przywrócić do pierwotnej kondycji, aby cieszył oko. I liczę na Wasze wsparcie merytoryczne w tej kwestii
W Bydgoszczy po halach Rometu pozostały gruzy, więc niech choć jak najwięcej ich wyrobów przetrwa
Moje pytania do Was:
1. Rower wydaje się być niemal identyczny z prezentowanym na forum kolegi Polmosa:
http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=7622 - gdzie mogę znaleźć numer seryjny, aby określić rocznik? Szukałem od dołu, ale nic nie znalazłem
2. Jaki dobrać bagażnik, na Allegro tego multum jest.
3. Narzędzia ze schowka w ramie zaginęły w mrokach dziejów - jaki komplet był dołączany fabrycznie? Bo mam kilka starych kluczy uniwersalnych od Rometów i chętnie bym sobie takie jak dawali pierwotnie dopasował
4. Czy jeżdżenie na nim przeze mnie, czyli chłopa 100 kilo żywej wagi jest bezpieczne dla mnie i tego zabytku?