| 

| 
					Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
				 |  
			| Autor | Wiadomość |  

| Lagoon   Pomocny użytkownik

Liczba postów: 575
 Imię: Michał
 Pojazd: Inny

| 
			| RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień 

Nawet jak byś chciał ten wał wyważać to trzeba by to doświadczalnie zbadać. Jeśli masa przeciwwag i magneta pozostaje bez zmian to działasz nad masą tłoka i nad przeciwwagami(Sałek nawet pisał jak). W charcie jest chyba 40 % wyważenie wału, tak jak Janusz pisał te całe procenty nie oznaczają, że coś jest lepiej lub gorzej wyważone w zależności od tych procentów, to jest cecha indywidualna. Także w przypadku zaadaptowania jakiegoś lekkiego wirnika to byś musiał doświadczalnie zbadać jak się zachowuje taki silnik i wtedy go wyważać. Tyle w teorii. W praktyce, jeśli uda Ci się wyważyć tyle ile w fabryce, na przeciwwagach, to założenie lekkiego wirnika wielkiej różnicy robić nie będzie.Wiem to z autopsji, miałem przez pewien okres czasu magneto od pilarki w Charcie o mniejszej średnicy i sporo mniejszej masie, organoleptycznie mogłem stwierdzić, że różnicy nie było, oczywiście zachowując fabryczne wyważenie.

PS. Nie wiem z jakimi ludźmi rozmawiałeś i co to za firma, ale pracownicy nierzadko bywają niekompetentni i powielają informację niezgodne z rzeczywistością. Nie podważam tego, co Ci powiedzieli, ale zastanowiłbym się, czy osoby z którymi rozmawiałeś mają stosowną wiedzę i są godne zaufania. Jak zakładasz do samochodu kute tłoki to zapewne mają masę zbliżoną do fabrycznych, żeby właśnie uniknąć wibracji, co w silniku powiedzmy 4-cylindrowym mialo by jeszcze gorszy skutek niż w małym dwusuwowym singlu.
 Już nie chcę żadnych pilarek
 Witam!
 Zrobię dobrze cylindrom. Zainteresowany?Pisz PW!

https://www.facebook.com/porting.studio/

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2014 21:37:37 przez Lagoon.)
 |  |  
	| 24-04-2014 21:33:28 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

| Wiadomości w tym wątku |  
| RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień -  Lagoon - 24-04-2014 21:33:28 |  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     1 gości

| 

|