Charper składa charta czyli po trupach do celu
|
Autor |
Wiadomość |
charper
detyfusan
Liczba postów: 2,027
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Już około 100 kilometrów docierania za mną. Ogólnie staram się nie używać wysokich obrotów zwłaszcza na pierwszym i drugim biegu, do jazdy wybieram pory dnia kiedy jest chłodno, jeżdżę około 35-40 km/h i robię przerwy co mniej więcej 6-10km. To dobrze? Nie chcę go zamulić więc wszelkie uwagi z Waszej strony mile widziane
Przeczytałem ostatnio że dwusuwem nie zaleca się jeździć ze stałą prędkością, bo wtedy robi się próg na cylindrze.
Dla mnie to trochę dziwne, bo przecież tłok, pierścienie zawsze osiągają GMP i DMP w tym samym miejscu, oczywiście zakładając że nie ma luzów na korbowodzie, więc ten próg moim zdaniem powstaje tylko i wyłącznie w wyniku normalnego zużycia. Mam rację?
Druga uwagę jaką słyszałem na temat obrotów to taką żeby nie jeździć na zbyt niskich i to już jest dla mnie w pełni zrozumiałe, bo wtedy jest lepsze smarowanie wszystkich elementów, lepsze chłodzenie cylindra i wał ma korzystniejsze warunki pracy.
|
|
16-04-2014 11:49:58 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - charper - 16-04-2014 11:49:58
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|