| 

Ocena wątku: 

0 głosów - 0 średnio12345 

| 
					[Ogar 205] Problemy się zaczynają...
				 |  
			| Autor | Wiadomość |  

| krzysiu1505   Technik

Liczba postów: 952
 Imię: .
 Pojazd: Romet Ogar 200

| 
			| RE: Problemy się zaczynają... 

(26-01-2014 18:49:54)kamil97 napisał(a):   (26-01-2014 18:41:29)krzysiu1505 napisał(a):  Ale nawet jeśli chłodzenie nawet jest bardzo dobre to i tak temperatura w silniku jest wieksza niż poza silnikiem. (26-01-2014 18:32:07)kamil97 napisał(a):  Pod prawą pokrywą silnika znajduje się układ zaplonowy.
 Znajduje się tam kondensator.
 http://sklep.erbo.pl/photo/product_info/...608b7a.jpg

Często on jest winny w pracy silnika. Należy go wymienić. Najlepiej umieścić go w schowku by się nie grzał.
 W schowku? Po co? skoro ludzie ze znacznie większą wiedzą od większości użytkowników tego forum osadzili kondensator przy aparacie zapłonowym w silniku, to znaczy że tak ma być. Jak się kondensator grzeje, to znaczy że silnik ma kiepskie chłodzenie(mogące wynikać nawet z zabrudzenia żeberek cylindra czy głowicy), i ten problem należy zlikwidować
 Pewnie slyszales że ludzie umieszają kondesatory poza silnikiem. I to daje wiekszą żywotność dla samego kondesatora. Poza tym silnik lepiej pali. Sam tego doświadczyłem więc wiem.

Może i lepiej, ale ja nie miałem żadnych problemów z odpalaniem powodowanych przez kondensator(a jest od jeden i ten sam od nowości mojego rometa), jeśli jakieś miałem(a miałem sporo) to z winy gaźnika
  (26-01-2014 19:13:09)Damian4570 napisał(a):  Sprzęgło jest po to, żeby go używać! Ja nie mogę sobie wyobrazić sytuacji, w której jeżdżę moim Rometem i przy zmianie biegów jest "chrrrr", a potem znowu "chrrrr" - sprzęgło musi być.A czy silnik 223 czasem nie ma zapłonu elektronicznego? Z tego co słyszałem, to platynek się w nim nie ustawia...

223 ma najzwyklejszy aparat zapłonowy z przerywaczem mechanicznym. Platynki są, i ich ustawienie ma jak powszechnie wiadomo kluczowe znaczenie dla pracy silnika.
			 |  |  
	| 26-01-2014 19:18:31 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

| Wiadomości w tym wątku |  
| RE: Problemy się zaczynają... -  krzysiu1505 - 26-01-2014 19:18:31 |  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     1 gości

| 

|