Przystojni chłopcy i piękne panie ogarnięci w informatyce pomóżcie !
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,006
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Przystojni chłopcy i piękne panie ogarnięci w informatyce pomóżcie !
Debian z netinst + xfce załatwi sprawę. Ubuntu z Gnome lub KDE Ci zajedzie tego kompa.
macklemor napisał(a):To teraz jeśli można prosić o jakiś link do najlepszej wersji linuxa
Nie można, bo takiej nie ma. Wg mnie najlepsze może być Gentoo, najgorsze Ubuntu. Wg kogoś innego Ubuntu może być wyje.. w kosmos, a Gentoo najgorsze. Czaisz?
Natomiast od siebie powiem tak. Jeżeli ogarniasz tematy Linuksowe choć trochę, to powinieneś się orientować mniej więcej w tym, o czym zaraz napiszę. Jeżeli nie - google lub dopytać tutaj (najpierw google!). Dla tak słabej konfiguracji zdecydowanie odradzam Ubuntu lub inne distro z Gnome 3 lub KDE na pokładzie. Szukaj gotowego distro (dystrybucji, [dla niekumatych  ]) z XFCE. Środowisko jest lekkie, a zarazem na tyle rozbudowane, że sobie poradzisz.
Od siebie polecam Debiana. Używałem wielu dystrybucji i akurat ta mi przypadła najbardziej do gustu, dlatego polecam. Nadaje się zarówno na system biurkowy jak i serwer. Najlepiej sobie ściągnąć obraz netinst (goły system, bez środowiska graficznego) i ręcznie sobie poinstalować co trzeba, ale jeżeli nie czujesz się na siłach, to ściągnij pełne iso i skorzystaj z graficznego instalatora. Przede wszytkim ważne jest to, że nie jest napakowany niepotrzebnymi programami, a wszystko co trzeba sobie poinstalujesz.
Jak dobrze zadbasz o linucha, to zapomnisz co to jest format dysku i reinstalacja systemu. U mnie chodzi bez zarzutu od dobrych kilku lat (na laptopie od 21 listopada 2010, na serwerze też tak jakoś 2010 albo 2009).
PS. Mam nadzieję, że wiesz, iż np w Debianie czy Ubuntu (w innych distro też) jest takie coś jak menadżer pakietów. Daje dużo możliwości, a jedną ważniejszą z nich jest to, że nie trzeba programów ręcznie ściągać ze stron, tylko wszystko jest zautomatyzowane. Odpalasz ów menadżer (np synaptic jeżeli chcesz klikać myszką), wybierasz co chcesz, żeby się doinstalowało i wszystko się samo ściągnie i zainstaluje.
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2014 23:47:35 przez BigSoft.)
|
|
23-01-2014 22:48:05 |
|
1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post:1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post.
Macklemor (01-23-2014)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Przystojni chłopcy i piękne panie ogarnięci w informatyce pomóżcie ! - BigSoft - 23-01-2014 22:48:05
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|