Ranking silników motorowerowych
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,006
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Ranking silników motorowerowych
027, dlaczego?
- niskie spalanie;
- elastyczny;
- nowoczesna konstrukcja;
- pancerna skrzynia biegów w porównaniu do pozostałych silników;
- dobre sprzęgło;
- niezawodny w codziennej eksploatacji;
Ogólnie cały silnik konstrukcyjnie wyprzedza popularne 019, 023 czy 223 o lata, co wychodzi przy codziennej eksploatacji.
Boszu napisał(a):Po pierwsze, 223 ma najlepszą skrzynię chyba z wszystkich Rometów z tamtych czasów...
Nie mogę się z tym zgodzić. Kilka takich silników wyremontowałem, od różnych właścicieli i przeważnie w skrzyni biegów był wyłamany ząb na którymś z wałków. Może skrzynia nie jest słaba, ale na pewno nie jest też jakimś wyjątkiem na plus, odnośnie wytrzymałości. Dużo lepsza jest skrzynia w 027 moim zdaniem.
Boszu napisał(a):Ale nadal będzie jechać jak w końcu któryś bieg zaskoczy!
Nie zawsze. W silniku mojej Jawki, zaraz jak ją kupiłem od gościa, który po prostu jeździł nią do pracy nie dało się wbić żadnego biegu, w żaden sposób. Powód? Totalnie rozwalony i pokrzywiony zmieniacz.
Boszu napisał(a):I jedyną ich wadą są tylko gaźniki.
Oj, znalazło by się ich więcej. Mówię to z własnego doświadczenia, a jak już wiadomo ja motorowerów używam na codzień i jeżdżę nimi wszędzie gdzie trzeba. Był czas, że jeździłem Ogarem 200 z 223 na pokładzie rzecz jasna, codziennie do technikum, parę lat później używałem Jawy 50 mustang do dojazdu do pracy (i nie tylko). Silnik nie jest zły, ale też do ideału mu dużo brakuje (nie zrozum mnie źle, chętnie wracam do Jawki, bo podoba mi się ten silniczek, ale nie uważam, że jest aż tak dobry jak twierdzisz).
Boszu napisał(a):No i ogólnie, silnik 223 to nie to co taki 019 czy 023 (mowa o tych popularnych). Moim zdaniem bije na głowę 223 te obydwa silniki...
Tu się mogę zgodzić, 223 to inna bajka, na +
citroen-XM.pl
|
|
01-12-2013 20:51:19 |
|
1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post:1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post.
stqc (12-01-2013)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Ranking silników motorowerowych - BigSoft - 01-12-2013 20:51:19
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|