Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Ogar 200] Moduł cdi na platynkach?
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Moduł cdi na platynkach?
(23-09-2013 18:35:46)kamil97 napisał(a): Czyli jedyne wyjście to impulsator?
Nie. Przecież wyżej pisałem, że można zrobić własny moduł i jeździć na platynkach.
kamil97 napisał(a):Co do tego modułu to on będzie od starego kibel 2t. No a powiedziałem że z allegro by było wiadomo o co chodzi
Znalazłem w internecie jeden schemat przedstawiający podłączenie platynek zamiast impulsatora.
http://www.zaplon.fora.pl/images/galleri...441-wm.jpg
Ale nie wiem czy to zda egzamin czy to jakaś ściema?
Jest szansa, że będzie działać.
(23-09-2013 20:03:29)barcelxxl napisał(a): Moduł CDI na platynkach to inaczej moduł tyrystorowy.
To jest po prostu CDI. Zwykłe AC-CDI sterowane przerywaczem. Modułem tyrystorowym może być moduł z Charta, Simka, jakiegoś s.kutera. Każdy z nich jest modułem tyrystorowym, ba można by powiedzieć, że są to też moduły kondensatorowe, bo zarówno tyrystor jaki kondensator szeregowy z cewką stanowią główne elementy wykonawcze układu.
CDI po prostu i tyle, po co to mieszać, potem na forach pojawiają się posty typu "co lepsze, zapłon tyrystorowy czy cdi", a to jest to samo!
barcelxxl napisał(a):W sieci jest pełno prostych schematów. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...onowy&sid=
moduł kolegi z forum. Opisane krok po kroku.
Nie do końca. Schemat jest znany w sieci od dobrych kilku lat. Naveintre po prostu zbudował moduł wykorzystując ten schemat. Ten schemat warto uprościć i zmienić w nim tranzystor kluczujący, bo IRF840 lubi się uszkodzić w tym układzie. Ja to zrobiłem tak:
Poza tym... autor pyta o moduł CDI, a Ty podałeś link do schematu modułu tranzystorowego (inaczej TCI) przeznaczonego do zapłonu zasilanego z akumulatora, potocznie zwany bateryjnym, a to dwie inne bajki!
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2013 21:18:09 przez BigSoft.)
|
|
23-09-2013 21:16:07 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Moduł cdi na platynkach? - BigSoft - 23-09-2013 21:16:07
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|