| 

| 
					Jawa 350 Twin Sport 1987r
				 |  
			| Autor | Wiadomość |  

| Kuubaxx   Bandyta

Liczba postów: 79
 Imię: Jakub
 Pojazd: Inny

| 
			| RE: Jawa 350 Twin Sport 1987r 

Kolejnym etapem było dokończenie nadwozia:   
3 dni później przyszedł mi drugi silnik który kupiłem przez przypadek  . Cylindry nominały bez progów, wał w dobrym stanie czego nie mogę powiedzieć o karterach, wyszczerbione. Przy zębatce zdawczej nie było widocznie osłony i łańcuch przy dużej prędkości musiał się urwać lub coś w tym stylu i urwał jedno mocowanie półautomatu sprzęgła robiąc przy tym dziurę do "pomieszczenia" z alternatorem.  Niestety nie był on idealny ale na próbę zawędrował do ramy:

Po wyregulowaniu zapłonu na próbnik motocykl o dziwo zagadał za pierwszym ale... jak to bywa przy pierwszym odpaleniu coś musiało być nie tak. Gaźnik - za duży poziom paliwa przez co przelewa.. No cóż jak już będę działał dalej wszystko zostanie wyregulowane od podstaw.

Zamówiłem narzędzia do rozbierania i składania silnika tak więc z dwóch silników zrobię sobie jeden porządny. Przy okazji powinny mi przyjść przednie gmole które zamówiłem w tamtym tygodniu -_-

Na tygodniu zaopatrzyłem się w sklepie w linki (prócz prędkościomierza oraz hamulca tylnego). Zrobiłem małe zakupy za 58zł (linki: obrotomierza, hamulca przedniego, sprzęgła, gazu) + 11 zł za gumę flanszy gaźnika.

Wrażenia z pierwszej jazdy na uszczerbionym silniku? Nie tak źle, gdyby nie fakt że półautomat niedomaga z w/w przyczyny przez co pewnie wypada trójka byłoby bardzo fajnie. 

Żeby nie przedłużać plany na najbliższe dni: 
-przerejestrowanie 
-złożenie porządnego silnika 
-doprowadzenie tylnego koła do normalnego wyglądu 
-kupienie nowych łożysk i simmerów 
-zamontowanie przednich gmoli (jak już przyjdą) 
-zamontowanie obudowy tylnej zębatki 
-kupno nowych klocków

Z rzeczy mniej lub bardziej potrzebnych: 
-zrobienie projektu adaptera pod hamulec tarczowy 
-wykonanie stelaży bocznych i bagażnika na wzór oryginalnych (mam jedynie prawy ułamany stelaż, więc na wzór tegoż stelaża zrobię dwa nowe z rurek które za pewne gdzieś sobie załatwię)

W planach również mam zakupienie elektronicznego zapłonu oraz tłumików.
			 |  |  
	| 05-09-2013 19:33:32 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

| Wiadomości w tym wątku |  
| RE: Jawa 350 Twin Sport 1987r -  Kuubaxx - 05-09-2013 19:33:32 |  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

| 

|