| 

| 
					Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
				 |  
			| Autor | Wiadomość |  

| Lagoon   Pomocny użytkownik

Liczba postów: 575
 Imię: Michał
 Pojazd: Inny

| 
			| RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień 

Dość ciekawy projekt. Szkoda tylko ze nie można zobaczyć silnika od środka. Membrana seryjna z am6? Jak rozwiązałeś, ekhem, rozwiązał Pan, wypełnienie miejsca na membranę? Żywica czy spawanie, może jeszcze jakaś inna metoda? Łożyska na wał z jakim luzem? Obawiam się, że koszyk teflonowy to średnie rozwiązanie. 
Co do Pana planów, wyczytałem że są plany na cylinder z RV4. Dla mnie trochę bez sensu, bo rozumiem że chodzi o chłodzenie cieczą. Wobec tego, jak już jest membrana do komory korbowej to nie lepiej zaadaptować cylinder z am6/ebs? Co do tego cylindra z RV4. Pisał Pan, że cylinder ten ma skok 42 mmm. Muszę niestety Pana zmartwić, otóż cylinder nie ma skoku tylko tłok, i nie 42 mm tylko 40    Ale bez obaw, 23,5 mm to i tak sporo, u mnie w tym momencie jest dokładnie 20,5 mm przy tymże samym cylindrze. Wprawdzie nie testowałem tego jeszcze, ale cylinder ten jeździł w Aprilii RS 50 poprzedniego właściciela, na dniach będę go testował także w RV4 znajomego no i mam nadzieję że w końcu kiedyś u siebie- w Charcie    Ponadto swego czasu na niemieckim forum znalazłem simsona na takim samym cylindrze jak moj(Polini) także z oknem na 20 mm od górnej krawędzi tulei(strojenie jakieś 12 tys rpm) i jeździł naprawdę konkretnie, wydech wysoko strojony na 11,5 tys rpm przy skrzyni 5 b jeździł nieziemsko. Myślę że przy łagodnych kątach wydechu,strojeniu na 9,5 k i zastosowaniu dodatkowych patentów, typu zwężony kanał wydechowy i chwytak powietrza(velocity stack, o czym pisał janusz94), nie będzie problemu z dziurą. 

Co do Charta, polecam wymienić watę w wydechu bo głośno jest. Pozdrawiam.
			Już nie chcę żadnych pilarek
 Witam!
 Zrobię dobrze cylindrom. Zainteresowany?Pisz PW!

https://www.facebook.com/porting.studio/
 |  |  
	| 13-08-2013 16:19:29 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

| Wiadomości w tym wątku |  
| RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień -  Lagoon - 13-08-2013 16:19:29 |  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     1 gości

| 

|