Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft
Sam nie mogę się doczekać, aż ten motor wyląduje w ramie, no ale fundusze skutecznie blokują postępy prac. Na razie wszystko stanęło niestety, ale może uda mi się go odpalić w tym roku. Skoro już nawiązałeś do tego tematu, to wrzucę fotki. Moje plany to złożenie drugiego silnika po tuningu. Cel jest taki aby mieć jeden podrasowany, a drugi, seria będzie sobie leżał w szafie w razie czego
Cylinder przerobił mi użytkownik powyżej, czyli Janusz94.
Ze względu na to, że ścianki oryginalnej powierzchni styku cylindra z króćcem ssącym zrobiła się przez powiększenia kanału dolotowego bardzo cienka - dałem cylinder do frezowania, aby pozbyć się problemu i dzięki temu mam równiutką, nową powierzchnię.
Cylinder to jak widać 50/4. Strojenie na 8k. Gaźnik - prawdopodobnie wpadnie Dellorto PHBG 21mm, spawaka jestem zmuszony robić sam, schemat co i jak mam od Janusza. Przeróbka powstała na bazie oryginalnego, zajechanego już cylindra ZMD (wyjeżdżone 39mm + odbity pierścień na tulei). Ożebrowanie jest trochę zniszczone, ale niestety taki już był jak go kupiłem (to cylinder, pochodzący jeszcze z pierwszego Charta, który był przy nim zaraz po kupnie). Pewne miejsca jak np powierzchnia styku kolanka z ujściem kanału wydechowego będą prawdopodobnie napawane i przeszlifowane.
Pytanie - jaki tłok? Otóż cylinder był robiony pod tłok firmy Meteor, który fabrycznie przeznaczony jest do Hondy MBX 50cm3. Wymiar 39,25. Do kompletu sworzeń i ładne pierścionki (znacznie niższe od oryginalnych z Rometu).
Wiem, że zdjęcia nie powalają jakością, ale nie jestem w stanie zrobić lepszych.
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2018 20:23:56 przez BigSoft.)
|
|
02-06-2013 12:38:51 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - BigSoft - 02-06-2013 12:38:51
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości
|
|