Chart z Lubania
|
Autor |
Wiadomość |
L L
Mechanik
Liczba postów: 15
Imię: Łukasz
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Chart z Lubania
(21-05-2013 21:11:32)ERC napisał(a): Opowiedz coś więcej.
Hmmm... od czego by tu zacząć Romet przeleżał ładnych kilka lat w komórce, przerzucany z kąta w kąt i poniewierany.
Pewnego dnia jak i mi stanął na drodze blokując dostęp do gratów postanowiłem że muszę przerwać jego biedny los.
Po odkopaniu i wstępnych oględzinach okazało się, stał bez świecy :/ ipierścienie przyrdzewiały do cylindra. Po kilku dniowej kąpieli w nafcie - odpuściły pod naciskiem młotka
Później okazało się że brak też iskry :/
Na dzień dzisiejszy mam nowy oryginalny cylinder 50ccm zakupiony ze starych resztek magazynowych w sklepie "Pod WSK-ą" jak i tłok i pierścienie. Nowy moduł zapłonu i impulsator. Nowy akumulator Exide 6V 11Ah. Olej został wymieniony na nowy: Motul 10W40 Silnik już częściowo został wypolerowany i w miarę dostępności zamówione brakujące części
Wolnej chwili poświęcam trochę czasu i staram się go przywrócić do formy. Zamysł jest taki żeby zachować go jak najwierniej z oryginałem.
Lakier zostanie oryginalny.
Dziękuję i pozdrawiam wszystkich miłośników Rometów !
(21-05-2013 21:21:58)konrados-k4 napisał(a): Kupiłeś go z Lubania za bodajże 400-500 zł??
Powodzenia w pracach
Niee, nie kupiłem go z Lubania. To stara, zapomniana rodzinna pamiątka
(21-05-2013 21:15:05)stqc napisał(a): Dobrze napisałeś MA BYĆ ale co z tego będzie to się okaże
Jak na razie idzie dobrze
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-2013 21:43:24 przez L L.)
|
|
21-05-2013 21:38:35 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Chart z Lubania - L L - 21-05-2013 21:38:35
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|