OGAR 200 wprost od Feiro
|
Autor |
Wiadomość |
Feiro
Typ Homemade
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/technik.png)
Liczba postów: 516
Imię: Martin
Pojazd: Romet Pony
|
RE: OGAR 200 wprost od Feiro
Hmmm pracki powoli ruszają do przodu.
Silnik rozebrany, wszystko już wyczyszczone i czekające na nowe tarcze sprzęgłowe i łożyska KOYO na wał.
Stan tego nowego tłoka i cylindra oceniam jak na razie na bdb, ładnie równomiernie się dociera.
W planach mam zrobienie instalacji elektrycznej 12V z ładowaniem z 3 cewek zapłonowych 6V 15W. Aktualnie jestem na etapie kompletowania pozostałych 2 cewek ponieważ jedną już mam z aktualnego zapłonu. Cewki zostaną przeze mnie przerobione na bezmasowe, do każdej cewki będzie podłączony mostek prostowniczy, następnie prąd poleci przez ELBĘ i na sam koniec wszystko trafi do akusia 12V o pojemności myślę 5Ah. Dzięki temu będę dysponował ładowaniem 12V 45W co powinno w zupełności wystarczyć, biorąc pod uwagę że żarowa tylna żarówka rurkowa będzie zastąpiona rurkową LED, oraz ewentualne kierunkowskazy również będą posiadać żarówki LED, co obniży również w jakimś stopniu zużywanie energii na oświetlenie.
Dodatkowo zostanie wykonany przełącznik umożliwiający szybką zmianę zapłonu z bateryjnego na normalny w razie gdyby akumulator się rozładował.
Do listy zakupów muszę doliczyć jeszcze zębatkę zdawczą(będzie tak jak było 13z na docieranie, później 15z) i łańcuch napędowy.
Mam tam jakieś zdjęcia ale na razie nie wrzucam bo nic ciekawego się nie dzieje
Ref:.
To jest moje miasto. (haha)
Podaj swoje hasło. (haha)
Rozsuńcie się samochody. (haha)
Oddajcie cześć OGAROWI. (haha)
Nastała nowa dynastia. (haha)
Zrodziła się nowa kasta (haha)
ROMET OGAR i basta ! (haha)
Nowy król tego miasta!
|
|