Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przejechane 7 km i nie odpala
Autor Wiadomość
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 45
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #1
Przejechane 7 km i nie odpala
Cześć, wczoraj odebrałem papiery oraz tablicę do komara wiec chciałem się przejechać.
Więc kask na głowę i w drogę (przy sobie żadnych narzędzi)...
Jechałem prostą drogą po asfalcie i starałem się nie katować maszyny bo raz że ważę swoje a dwa że jest świeżo wszystko poskładane.
Zauważyłem jedną rzecz że jak jadę powyżej 35km/h to zaczyna mi przerywać jak by brakowało mu paliwa, więc spokojnie "gnałem" te 30 km/h do domu.
Około kilometra przed domem, jak by odcięło paliwo i silnik zamilkł.
Próbowałem odpalać ale cisza nawet nie chciał zaskoczyć jak by iskry nie miał.
Stojąc na poboczu czytałem na forum co może być tego przyczyna i dużo osób pisało że kondensator.
Podobno po ostygnięciu około 10min znowu zapali, więc czekałem grzecznie...
Minęło chyba z 15 i próbuję i nic to mu pompką daje paliwa do gaźnika i zaczynam kopać.
Przy przepustnicy otwartej na max załapał ale jak tylko zmniejszyłem ilość dodawanego gazu czuć było że zaraz zgaśnie.
Wskoczyłem i dojechałem do domu z poszarpywaniami.

Tego samego dnia zabrałem się za wymianę kondensatora oraz przerywacza na nowy.
Wszystko poskładałem ustawiłem zapłon i odpalił od strzała, popracował z 15min na wolnych obrotach więc wziąłem go po raz kolejny w grogę.
Tym razem komar jechał bez problemu 40-45km/h (z górki) i było czuć moc oraz płynność w przyśpieszaniu. przejechałem tak 7km i uwierzcie mi spuchł mi tłok Sad
Na szczęście wcisnąłem szybko sprzęgło po czym się zatrzymałem, na poboczu (godzina 21 już ciemno) znów chwile poczekałem i tłok odpuścił po czym dojechałem do domu, tak wiem musze wymienić całą górę.
Dziś natomiast dolałem troszkę więcej oleju do baku i pojechałem na przejażdżkę około 16km na hardkora, zgasł mi znów po 7km ale cała drogę przerywał i nie mógł się rozpędzić do 40km/h.
Chyba że, zwolniłem maszynę i przeciągnąłem go trochę na jedynce to potem wrzucając bieg drugi i przez jakiś czas mogłem jechać około 40km/h. bez typowego katowania oczywiście.
Wracając do tego jak zgasł to stałem z 20 minut i nic kopałem paliłem z popychu i nic. Znów spróbowałem metody z wczoraj i przelałem go benzyną z pompki gaźnika.
Odpalił, przejechałem jakieś 800m i zgasł.
Znów się zatrzymałem i pompowałem paliwo, po raz kolejny odpalił i już tak dojechałem do domu, jakieś 4km ale cała drogę musiałem pompować paliwo na gaźniku.
Więc tak teraz sam wnioskuje że raczej jest gdzieś problem z paliwem.
Dodam że iglica ustawiona na trzecie wcięcie by dostawał więcej paliwa.
Gaźnik raczej ustawiony dobrze, macie jakieś pomysły co należy zdiagnozować?

PS: sorka za lekturę...
14-09-2021 17:59:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Norweski Zomowiec Online
Technik
*


Liczba postów: 1,087
Imię: Marcin
Skąd: Zamośc
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
A masz dobry filtr paliwa oraz czysty gaźnik/dyszę?
14-09-2021 21:13:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 45
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #3
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
Filtr zakładałem 2 tygodnie temu i jest praktycznie nowy, jak leję paliwo przez lejek to też ma sitko do wstępnego wyłapywania brudów. Poza tym leję z kanistrów które zazwyczaj są czyste w środku.

Dysze czyściłem około tygodnia temu jak szykowałem na perfekt tego Komarka Smile
14-09-2021 21:21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Norweski Zomowiec Online
Technik
*


Liczba postów: 1,087
Imię: Marcin
Skąd: Zamośc
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
To zobacz jeszcze raz dysze główna czy nie jest znów zawalona brudem
14-09-2021 23:24:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 45
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #5
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
Przeczyszczę jak radzisz.
Teraz tak myślę że może mam pomylone dysze, od wolnych obrotów z główną... jest jakaś metoda by je odróżnić?
14-09-2021 23:44:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Mateusz50t-1 Offline
Druciarz
*


Liczba postów: 45
Imię: Mateusz
Skąd: łódź
Pojazd: Romet Ogar 205

Forumowy Garaż: 1
Post: #6
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
po prostu zamień i sprawdź jak się na obroty wkręca
15-09-2021 00:32:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 45
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #7
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
Ok, dzięki za wszelkie rady.

Problem ogarnięty...
Zamówiłem wczoraj zestaw regeneracyjny do gaźnika i po wymianie dysz, pływaka, iglicy, i podkładek dziś Komar się do mnie uśmiechnął.
Kupiłem też nowy kondensator oraz świece...
Do końca nie wiem co było nie tak, cały czas stawiam w 99% na kondensator.
Dziś przejechałem jakieś 20km bez żadnego problemu.
Fakt bez dekla od strony magneta by wyeliminować jakieś przegrzania, dziś zamontowałem i jutro zrobię tę samą trasę.
Jeżeli będzie problem po jej założeniu to chyba wytnę "dziurę" na wentylacje Big Grin

PS: Pierwotnie dysze miałem wsadzone dwie identyczne, a w zestawie regeneracyjnym jedna ma większy otwór a druga mniejszy.
Z mała dziurką poszła pod małą śrubkę a z durzą pod dużą, w efekcie silnik był zalewany, zamieniłem je miejscami i jest git
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2021 23:32:55 przez Thomassino.)
15-09-2021 23:29:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Yamaha DT80/125 Supermoto...
Ostatni post: Debesta
Dzisiaj 20:36:30
» Odpowiedzi: 83
» Wyświetleń: 12475
Dzień dobry :)
Ostatni post: Debesta
Dzisiaj 19:21:55
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 25
Prośba o identyfikację
Ostatni post: Stachu
Dzisiaj 11:54:53
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 151
[K] Chart: dźwignia biegó...
Ostatni post: zmd-52
Dzisiaj 11:35:55
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 32
Lampa przednia Romet maxi
Ostatni post: tekem
Dzisiaj 06:46:39
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 75
Romet Jubilat 2 by Marcin...
Ostatni post: Marcin_Majster
Wczoraj 14:50:07
» Odpowiedzi: 28
» Wyświetleń: 789
[K] Kierunkowskazy Romet ...
Ostatni post: girondins
Wczoraj 14:00:32
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 55
Czy samochody spalinowe z...
Ostatni post: zaz
Wczoraj 10:47:21
» Odpowiedzi: 19
» Wyświetleń: 356
Koło komar 19 cali - TYŁ
Ostatni post: komarek54
29-11-2021 20:59:19
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 226
Części Ogar 200 - mocowan...
Ostatni post: komarek54
29-11-2021 20:57:18
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 135
korba romet jubilat 2
Ostatni post: KadetDezamet023
29-11-2021 19:17:58
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 236
Komar Sztywniak "Pan Węgi...
Ostatni post: mike217
29-11-2021 07:56:35
» Odpowiedzi: 34
» Wyświetleń: 3649
Prototypowy silnik Charta...
Ostatni post: trzcinka
28-11-2021 15:47:16
» Odpowiedzi: 145
» Wyświetleń: 96552
ZZR Viola
Ostatni post: Dawdzio
28-11-2021 00:20:45
» Odpowiedzi: 27
» Wyświetleń: 7158
Przygotowywanie do ocynku
Ostatni post: wazniak96
27-11-2021 18:55:51
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 138

Reklama