Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Ogar 200 gaśnie pod obciążeniem brak momentu
|
| Autor |
Wiadomość |
Oli_05
Nowy

Liczba postów: 1
Imię: Oli_05
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Ogar 200 gaśnie pod obciążeniem brak momentu
Panowie, kończą mi się już pomysły z Ogarem 200 / silnik Jawa 223. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Usterka widmo
Silnik odpala bardzo łatwo, praktycznie od pierwszego kopa, na postoju pracuje i wkręca się na obroty. Problem zaczyna się podczas jazdy. Pierwsze kilkadziesiąt metrów próbuje jeszcze ciągnąć, ale pod obciążeniem zaczyna coraz bardziej słabnąć. Przy całkowicie puszczonym sprzęgle praktycznie przestaje reagować na gaz i nie chce się rozpędzać. Jak wcisnę sprzęgło albo jadę na półsprzęgle, silnik znowu potrafi wejść na obroty. Z górki też jest wyraźnie lepiej. Po chwili jazdy jest coraz gorzej.
Silnik był już dwa razy rozpoławiany i składany według książki. Wał Duells, nowe simmeringi, wał obraca się lekko, skrzynia działa. Próbowałem innych cylindrów, kilku gaźników, kilku kondensatorów, dwóch przerywaczy, wydech jest nowy. Teraz założona również nowa cewka zapłonowa Duells — objaw nadal ten sam.
Zapłon ustawiony około 1,8 mm przed GMP, przerwa platynek około 0,4 mm. Sprawdziłem też miernikiem przerywacz i przewody: platynki zamknięte mają przejście, po rozwarciu sam przerywacz rozłącza prawidłowo. Zwarcia na zacisku nie udało mi się znaleźć.
Najdziwniejsze jest to, że bez obciążenia silnik chodzi, a po puszczeniu sprzęgła pod obciążeniem praktycznie umiera, po czym po wciśnięciu sprzęgła znowu się wkręca. Po dłuższej chwili jest jeszcze gorzej. Z podniesionym kołem idzie normalnie
|
|
| Wczoraj 18:16:28 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|