Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Ciężko chodząca skrzynia biegów Ogar 200
|
| Autor |
Wiadomość |
Pat
Nowy

Liczba postów: 1
Imię: Pat
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Ciężko chodząca skrzynia biegów Ogar 200
Jakiś czas temu zabrałem się za remont swojego silnika, wszystkie łożyska oraz tulejki są nowe, zakupiłem również drugą używaną skrzynię biegów(niestety bez automatu) dla ewentualnych podmianek już zużytych elementów. Problem polega na tym, że po złożeniu silnika na sucho (testowane bez uszczelki oraz z uszczęlką 0,5mm) pierwszy bieg chodzi z bardzo dużym oporem, o wiele większym niż dwójka i trójka. Próbowałem podmianek wałka pośredniego i głównego, zmian brak. Po wielu próbach zauważyłem, że podczas wbijania na pierwszy bieg zębatki przesuwne lekko podnoszą wałek główny i zębatke startera, następnie po kilku próbach składania doszedłem do wniosku, że wałek główny jest za bardzo dociskany przez tryb przesuwny do łożyska i to powoduje problem. Oglądałem mase filmików oraz sporo czytałem na temat tych silników ale nie natknąłem się na taki problem, chwile myślałem nad tym, że może automat zmiany biegów jest zwichrowany, ale inne biegi oraz luz chodzą bardzo dobrze, nic nie trze, tryby dobrze zazębiają się z kłami zębatek. Kolejną myślą był zakup grubszej uszczelki między kartery, ale i to nie gwarantuje dobrego spasownia dodatkowo nie za bardzo podoba mi się ten plan, bo orginalnie powinno wszystko chodzić na 0,5mm a i są ludzie co składają bez i to jakoś działa.
Dlatego proszę o pomoc osoby które miały podobny problem bądź znają się na tych silnikach lepiej odemnie. Jest to mój pierwszy remont silnika 223 więc zakładam że mogłem coś przeoczyć. Z góry dziękuję.
|
|
| Wczoraj 21:45:10 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|