|
Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Wigry UNIVERSAL
|
| Autor |
Wiadomość |
Wojtas29
Nowy

Liczba postów: 34
Imię: Wojtek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Wigry UNIVERSAL
Siema, ja ostatnio buduje wigry 2 universal, więc siedzę trochę w tym temacie. Tu masz informacje, które pozwolą ci stwierdzić z czym masz do czynienia, bo po wpisie za dużo nie wiadomoPytanie czy ma przerzutki jeśli tak, to jest to eksportowy i był kupiony zapewne w pewexie, jeśli nie ma, to jest to odrzut z eksportu, czyli rama z naklejkami univer.sal na krajowych częściach sprzedawana normalnie jak każdy inny wigry. Jeśli masz taką główkę ramy, jak twój kolega w wigry 3 to masz wigry 3 universal, a jeśli jest krótsza to masz wigry 1/2 universal, poza tym wigry 2 i 3 różniły się zawiasem, ale zdarzały się, co prawda rzadko, ale były trójki na zawiasach z dwójek i na odwrót, ale to rzadkość. Numer ramy możesz znaleźć na zawiasie bo tam jest wybity. Wigry universal były produkowane krócej niż wigry ogółem, bo weszły na rynek razem z wigry 2 w 1975 roku(z tego co wiem, bo nie widziałem jeszcze univeersala z 1974, a wigry 1 z 1973 to już na pewno tylko krajowe wychodziły.) W każdym razie były dwa rodzaje naklejek późniejsze i wcześniejsze. Przerzutki, które występowały w tych rowerach, to sturmey archer i shimano 333/ 3 speed. Jeśli masz shimano i masz na piaście na pis 333 to jest to wcześniejszy typ piasty, a jeśli 3 speed to jest to późniejszy egzemplarz, piasty te różniły się tylko nazwą. Po za tym te rowery miewały chromowane osłony typu pistolet, jeśli masz taką osłonę, przerzutki i lakier metalik to masz niezłego farta bo taki wigry w bardzo ładnym stanie jest warty jakieś 1500zł, bez lakieru metalik na takim wyposarzeniu jest warty ok. 1300, natomiast w wariancie z odrzut jest warty między 500, a 850 zł, chociaż kolega ostatnio sprzedawał takiego w bardzo ładnym stanie, bordo metalik za 850 potem zszedł z ceny na 500 albo 450 i i tak nikt go nie brał, chociaż teraz chyba już go sprzedał nie wiem zaa ile. Jeśli planujesz jeździć na nim, co osobiście polecam, bo jest to jeden z najwygodniejszych składaków rometa do jazdy na daily, to jeśl masz białe opony to polecam zdjąć i założyć czarne lub jakieś współczesne opony, bo stomile z białym bokiem mają wartość ok.150-200zł, to samo muszę zrobić w moim polo luxie, tyle że w polo luxie jest x tyłu opona 20 x 2.125 warta ze 300zł, bo też chce na nim jeździć. Chyba że chcesz zniszczyć rzadką część, bo i takie przypadki widywałem. Jak go ogarniesz wypolerujesz itd to wstaw zdjęcie na forum, bo jestem ciekaw jak wygląda
ale, żem się rozpisał
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2026 11:13:41 przez Wojtas29.)
|
|
| 02-03-2026 11:11:25 |
|
|
BROVAREK
Nowy

Liczba postów: 3
Imię: Jakub Chmiel
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Wigry UNIVERSAL
(02-03-2026 11:11:25)Wojtas29 napisał(a): Siema, ja ostatnio buduje wigry 2 universal, więc siedzę trochę w tym temacie. Tu masz informacje, które pozwolą ci stwierdzić z czym masz do czynienia, bo po wpisie za dużo nie wiadomoPytanie czy ma przerzutki jeśli tak, to jest to eksportowy i był kupiony zapewne w pewexie, jeśli nie ma, to jest to odrzut z eksportu, czyli rama z naklejkami univer.sal na krajowych częściach sprzedawana normalnie jak każdy inny wigry. Jeśli masz taką główkę ramy, jak twój kolega w wigry 3 to masz wigry 3 universal, a jeśli jest krótsza to masz wigry 1/2 universal, poza tym wigry 2 i 3 różniły się zawiasem, ale zdarzały się, co prawda rzadko, ale były trójki na zawiasach z dwójek i na odwrót, ale to rzadkość. Numer ramy możesz znaleźć na zawiasie bo tam jest wybity. Wigry universal były produkowane krócej niż wigry ogółem, bo weszły na rynek razem z wigry 2 w 1975 roku(z tego co wiem, bo nie widziałem jeszcze univeersala z 1974, a wigry 1 z 1973 to już na pewno tylko krajowe wychodziły.) W każdym razie były dwa rodzaje naklejek późniejsze i wcześniejsze. Przerzutki, które występowały w tych rowerach, to sturmey archer i shimano 333/ 3 speed. Jeśli masz shimano i masz na piaście na pis 333 to jest to wcześniejszy typ piasty, a jeśli 3 speed to jest to późniejszy egzemplarz, piasty te różniły się tylko nazwą. Po za tym te rowery miewały chromowane osłony typu pistolet, jeśli masz taką osłonę, przerzutki i lakier metalik to masz niezłego farta bo taki wigry w bardzo ładnym stanie jest warty jakieś 1500zł, bez lakieru metalik na takim wyposarzeniu jest warty ok. 1300, natomiast w wariancie z odrzut jest warty między 500, a 850 zł, chociaż kolega ostatnio sprzedawał takiego w bardzo ładnym stanie, bordo metalik za 850 potem zszedł z ceny na 500 albo 450 i i tak nikt go nie brał, chociaż teraz chyba już go sprzedał nie wiem zaa ile. Jeśli planujesz jeździć na nim, co osobiście polecam, bo jest to jeden z najwygodniejszych składaków rometa do jazdy na daily, to jeśl masz białe opony to polecam zdjąć i założyć czarne lub jakieś współczesne opony, bo stomile z białym bokiem mają wartość ok.150-200zł, to samo muszę zrobić w moim polo luxie, tyle że w polo luxie jest x tyłu opona 20 x 2.125 warta ze 300zł, bo też chce na nim jeździć. Chyba że chcesz zniszczyć rzadką część, bo i takie przypadki widywałem. Jak go ogarniesz wypolerujesz itd to wstaw zdjęcie na forum, bo jestem ciekaw jak wygląda
ale, żem się rozpisał
|
|
| 04-03-2026 22:57:59 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|