Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
Moja nowa dojazdówka (Ogar 200)
Autor Wiadomość
grissley Offline
Nowy
*

Liczba postów: 100
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
RE: Moja nowa dojazdówka (Ogar 200)
(07-08-2025 15:54:20)Dawdzio napisał(a):  Musisz brać pod uwagę ograniczenia konstrukcyjne. Albo chcesz klasyka z sentymentu

Ja ogólnie nie mam mentalnego problemu z poprawianiem fabryki albo używaniem rozwiązań, które są dobre, a w latach produkcji tego pojazdu po prostu nie były dostępne. Nie traktuję też tego jako "tuning". Tak samo, jak w mieszkaniu wkręcam żarówki ledowe do żyrandola, chociaż blok jest z wielkiej płyty z lat 70tych.
Ogarek będzie trochę porobiony - zapłon elektroniczny i inny gaźnik już ma. Z racji przepisów dostanie też te kierunkowskazy i stop.
Natomiast żarówki LED to był pomysł na zmniejszenie poboru prądu przy jednoczesnej poprawie jasności. Tym bardziej, że pomimo nowego zapłonu ewidentnie na wolnych obrotach prądu jest mało.
Niestety doszkoliłem się, że nie istnieją żarówki LED z homologacją. Nie i już. Co stanowi pewien problem, bo sprzęt będzie jeździł po zamordystycznym kraju.
Przy czym, o ile żarówek z homologacją nie ma, to całe customowe lampy już owszem są. Można by wydłubać odbłyśnik z seryjnej lampy, wstawić w to miejsce taką customową wkładkę LED, założyć seryjną chromowaną ramkę i byłby bajer. Niestety, takich małych jak w ogarze prawie nie ma, a jak już coś jest to kosztuje fortunę (czterocyfrowo) i widać po tym, że to diodowa wydumka. Wygląd retro to tylko w większych.
Czyli ten pomysł też odpada.
Więc pewnie wszystko zostanie jak jest. Stojąc na skrzyżowaniu z włączonymi kierunkowskazami i stopem będę na sporym deficycie prądowym, ale jak będzie akumulator to chyba wszystko powinno hulać.
Co do tego, że przy prędkościach ogara jasność jest wystarczająca - ja w rowerze mam z 10x jaśniejszą lampkę niż w tym Ogarze Wink Ale Ogarek ma tylko po mieście jeździć, więc spoko.
Wczoraj 21:45:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
łogór 200 Online
Ostatni ch#j Polski
*

Liczba postów: 690
Imię: Tomek
To masz Pan gotowa lampe od simsonka ledowa i po problemie?jak ogar i tak zdrutowany bandycko to wkładać i cieszyć jazda z ledem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
Wczoraj 22:07:53
grissley Offline
Nowy
*

Ale simsonek ma lampę 5.75" chyba, a Ogar 4.5" (117mm).
No i te simsonowe też niezbyt retro wyglądają.

PS Bandycko zdrutowany to możę Twój. Mój wygląda legancko Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 22:37:47 przez grissley.)
Wczoraj 22:34:46
Bob_Harley Offline
Technik
*

Liczba postów: 582
Imię: Bob
Chciałbym zobaczyć efekt końcowy i ile władowałeś wtaki "projekt" bo cos mi sie wydaje że za chwile to bedzie pięć cyfr
Wczoraj 22:36:00
Dinozaur Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 157
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
Czesc, idziesz 'na zlom' - znajdujesz duza lampe rowerowa, motorowerowa 100 - 120mm srednicy [ duzo przedwojennych lamp 'rowerowo - setkowych' wlasnie takiej srednicy bylo ], wyjmujesz odblask / dopasowujesz do reflektora w motorowerze i masz 'gotowca'...
Kiedys mialem z 'piec skrzynek po jablkach' [ starych - drewnianych skrzynek ], pelnych lamp i reflektorow 'ze zlomow': od 'lampy Gnom' - do lampy IZ 49 / M 72, itp., ok. 35 - 40 sztuk co najmniej, ale porozdawalem - pozamienialem na inne, niestety...
Ale nadal takie lampy widuje, a czasem lezy np. 8 - 10 wkladow reflektorowych, fabrycznie nowych / od 'nie wiadomo czego - wcisniete jeden w drugi', to juz mi sie nie chce tego kupowac, bo nie mam juz gdzie ich gromadzic...
Pozdrawiam.
Wczoraj 22:53:09
łogór 200 Online
Ostatni ch#j Polski
*

Liczba postów: 690
Imię: Tomek
No tak zgadza sie,lampa jest większa na dzień dzisiejszy, dlatego cala lampę do zmiany nie wkład sam,a mowie jak i tak udrutowany ogar kierunkami,stopem i tak dalej i tak dalej a nie okuratny i sprawiedliwy oryginał to bez różnicy jak lampa od simsonka wjedzie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
Wczoraj 22:54:27
grissley Offline
Nowy
*

Takich rzeczy nie uznaję. Gdybym znalazł wkład ledowy o średnicy +- 117mm, wyglądający choć trochę "retro", to mógłbym go rozważyć. Zakładanie innej większej lampy nie wchodzi w grę - to już nie będzie wyglądało jak Ogar.
Wczoraj 23:09:01
Dawdzio Offline
Hold my mustache!
Moderatorzy

Liczba postów: 2,655
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
Ale przerabiać można, czemu nie. Ja też mam LEDy w mieszkaniu, nie siedzę przy lampie naftowej. Tylko żeby to chociaż spójnie wyglądało.
LED w tylnej lampie czy kierunkowskazach nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie. Przez barwione szkło nikt go tam widzieć nie będzie, pobór prądu mały, światło dobre. Ale w reflektorze to już śliski temat, szczególnie że rzuca się to w oczy od razu. No i nie ma odpowiednich do Rometowskiej lampy.

W kwestii stopów też można coś wykombinować. Z oryginalną lampą nic nie wymyślisz. Jawa Mustang miała miejsce na dwie żarówki. Kwestia drobnej przeróbki i dorobienia mocowania. Albo WSK, tam już jest wszystko gotowe do podłączenia, znów kwestia mocowania. Krańcówki przy dźwigniach albo piastach. Wszystko da się zrobić.

Kierunkowskazy? Simson Schwalbe. Po co cztery, skoro dwa wystarczą. Połowa poboru odpada, z LEDem to już w ogóle. Da się dostać eleganckie nowe, od Simsona i dzisiejsze twory, nawet z homologacją. Przykładowo:
https://www.kaufland.pl/product/458113314/

Na deficyt prądu podczas postoju spróbowałbym z jakimś żelowym akumulatorem symbolicznej pojemności. A kwestię tego, że w rowerze masz lampkę zapewne mocniejszą niż światła w moich samochodach pominę, nie o przekonania na ten temat tu chodzi.
Tylko zanim zaczniesz przerabiać ponawiam pytanie: czy nie możesz go zarejestrować jako pojazd historyczny?

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
Dzisiaj 01:35:42
grissley Offline
Nowy
*

(Dzisiaj 01:35:42)Dawdzio napisał(a):  LED w tylnej lampie czy kierunkowskazach nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie. Przez barwione szkło nikt go tam widzieć nie będzie, pobór prądu mały, światło dobre. Ale w reflektorze to już śliski temat, szczególnie że rzuca się to w oczy od razu. No i nie ma odpowiednich do Rometowskiej lampy.
Bardzo dobre podsumowanie moich kilkudniowych poszukiwań.

(Dzisiaj 01:35:42)Dawdzio napisał(a):  Kierunkowskazy? Simson Schwalbe. Po co cztery, skoro dwa wystarczą. Połowa poboru odpada, z LEDem to już w ogóle. Da się dostać eleganckie nowe, od Simsona i dzisiejsze twory, nawet z homologacją. Przykładowo:
https://www.kaufland.pl/product/458113314/
Niegłupi pomysł - jakoś wcześniej mi nie pasowały kierunki w końcówkach kierownicy, ale chyba po prostu te co widziałem były jakieś wydumane. No ale już elektryk zamówił te co wcześniej pisałem i chyba właśnie to rzeźbi. Jak będzie brzydko to najwyżej we własnym zakresie będę dalej coś kombinował.

(Dzisiaj 01:35:42)Dawdzio napisał(a):  Tylko zanim zaczniesz przerabiać ponawiam pytanie: czy nie możesz go zarejestrować jako pojazd historyczny?
Nie jestem pewien. Napisałem, do nich, że mam pojazd "vintage", to odpisali mi to o kierunkach i stopie skoro jest młodszy niż 1974. Obawiam się, że będzie pielgrzymowanie od Annasza do Kajfasza i nikt nic nie wie, a potem ch0lera wie jakie problemy (czy mi jakiś konserwator nie będzie zabraniał wywieźć albo co). Rejestracja standardowa jest wygodna - jak raz mi to zatwierdzą, to przegląd jest bezterminowy, raz na pięć lat jakieś odnowienie, ale to już nie przegląd (chyba tylko potwierdzenie, że pojazd dalej istnieje i jeździ?).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Dzisiaj 02:14:34 przez grissley.)
Dzisiaj 02:14:08
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Moja nowa dojazdówka (Oga...
Ostatni post: grissley
Dzisiaj 02:14:08
» Odpowiedzi: 23
» Wyświetleń: 485
Romet ogar 200 traci moc ...
Ostatni post: łogór 200