Jawa babetta 207 - Kiedy to wreszcie zacznie działać
|
Autor |
Wiadomość |
MacRoial
Uczeń
Liczba postów: 130
Imię: Ben
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Jawa babetta 207 - Kiedy to wreszcie zacznie działać
Witam
Zakupiłem nie tak dawno właściwie przed komarem kolejna jawkę a w sumie to dwie jedną na części, drugą do zrobienia w dużym skrócie kupiłem je bo były pod drodze pewniej podróży ciekawy w tych jawkach jest silnik który przekonał mnie do zakupu na wstępie powiem że nie jest to silnik 225 znany z motoroweru kadet automatic 110 różnią się przede wszystkim skrzynią biegów w jawie babetta 207 silnik jest jedno biegowy ze sprzęgłem odśrodkowym bardziej jak polski dezamet 010 lub S38SH w przypadku silnika z babetty 210 i kadeta automatic 110 jest to silnik z automatyczną dwu biegową skrzynią biegów. Silniki mają ten sam gaźnik, zapłon typu CDI z którym związana jest ciekawostka podobno jest to pierwszy na świecie silnik motorowerowy seryjnie produkowany z zapłonem CDI a na pewno pierwszy w bloku wschodnim będę też próbował przełożyć ten zapłon do silnika jawa 223. Jawa babetta to również nie standardowa konstrukcja ponieważ odpalana jest pedałami które mają osobny łańcuch względem łańcucha silnika. Obecnie staram się z dwóch posiadanych przeze mnie silników złożyć jeden sprawny mam jakieś problemy z odpalaniem a kiedy silnik już odpali gaśnie prawię od razu jednocześnie świeca nie jest zalana.
Dorzucam kilka fotek dla zainteresowanych:
https://drive.google.com/drive/folders/1...LYaXLrugvH
Będę też aktualizował wątek o jawce i kiedy uda mi się ją naprawić to napiszę co spowodowało problem.
Pozdrawiam Cześć
Sprzęty:
Romet Ogar 205 - 200 metrów pchania 5, metrów jazdy. (Rocznik 1986)
Jawa 50 23p - 23 problemy (Rocznik 1980)
Delta RMR 24 (Rocznik 1990)
Ardie VF 125 (Rocznik 1941)
Jawa Barbetta 207 (Rocznik 1981)
Romet Komar 2350 (Rocznik nieznany)
Romet Kadet 780 (Rocznik 1984)
|
|
29-01-2025 02:08:59 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|