Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zamowcować podnózki do Romecika?
Autor Wiadomość
Natalia Skorupska Offline
Nowy
*

Liczba postów: 8
Imię: Natalia
Pojazd: Romet Kadet
Witajcie Panowie. Mam na imie Natalia opowiem Wam krótką historię mojej miłości Heart
Podczas sprzątania garażu ze złomu mojego znajomego, na samym dole ujrzałam coś czerwonego okazało się że to motorower z roku 1980, znajomy chciał go wywieść na złom bo "sporo waży" ..
Nie odpuściłam prosiłam, prosiłam i w końcu powiedział "Natka a weź go sobie" gazem pobiegłam po busa i Bzyczek jest u mnie:

Znajomy mówił że gasł przy zmianie biegów i nie opłaca się robić przy nim, mimo to zaczęłam wszystko rozbierać, mam smykałkę po moim Św. Pamieci dziadku.

Zabrałam się do pracy, kupiłam potrzebne części m.i.n: Nowy tłok, cylinder, sprzęgło, zapłon CDI, uszczelki, świeca, elementy skrzyni biegów, wał, uszczelniacze, łańcuch, łożyska, gaźnik, manetkę gazu, linki, kable, lampę, koła x2, stacyjkę itd.

Po skończonej pracy (panie Boże miej w pamięci 10 uszczelniaczy które popsułam) kilka kopnięć i zabiło serduszko bzyczka Rolleyes szybkie ustawianie gaźnika, przy okazji musiałam szybko otwierać garaż bo bzyczek strasznie kopcił. No i jazda ujechałam pare km i pac brak biegów Sad okazało się że zerwało wrezy na wale i znów rozpoławiania silnika i kupno lepszego wału oraz nowego zabieraka sprzęgła. Zrobiłam co trzeba złożyłam i kolejna jazda.. no cóż Bzyczek wymiotował olejem żle zamontowałam uszczelki i częstował się olejem ze skrzyni biegów :/
Zaś powtórka kupiłam lepsze uszczelki klingerytowe oraz uszczelniacz Victor Reinz.
Silniczek złożony i czeka już kilka dni na montaż, przyznam że korzystałam z Waszego forum wielokrotnie czytają posty, Pomogliście wielokrotnie, za co Wam z całego serduszka dziękuje, ale wstydziłam się założyć konto bo dziewczyna i Romet.
Ale teraz potrzebuje Waszej pomocy nie potrafię założyć podnóżek Confused nie wiem jak ..
Nie chce to "najść" albo jest krzywe albo ta blaszka przez środek przeszkadza ? Nie mam pojęcia, jak ktoś ma takiego kadecika to bym prosiła o zdjęcie jak ma to zamontowane. Proszę mi nie tłumaczyć jestem blondynką Tongue

13-11-2024 20:42:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
łogór 200 Offline
Ostatni ch#j Polski
*

Liczba postów: 588
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Ogar 200
Okuratny kadet i tak dalej a podnóżków nie zamontujesz bo nie sa dla jego,musisz znaleźć podnóżki takie jak do ogórka,romet ogar 200

Ps. Szacunek ze ci sie chce w takie śmietniki romety bawić ,zamiast jakieś tik toki kręcić boże i inne wilmy,spaniala kobieta cale te

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

(13-11-2024 22:21:54)łogór 200 napisał(a):  Okuratny kadet i tak dalej a podnóżków nie zamontujesz bo nie sa dla jego,musisz znaleźć podnóżki gdzie ta blacha na srodku wyglada troche inaczej,jak wpiszesz podnozki kadet w google grafika to odrazu bedzie wiadomo o coc chodzi

Ps. Szacunek ze ci sie chce w takie śmietniki romety bawić ,zamiast jakieś tik toki kręcić boże i inne wilmy,spaniala kobieta cale te

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2024 22:27:50 przez łogór 200.)
13-11-2024 22:21:54
[+] 1 osoba postawiła piwo łogór 200 za ten post.
romek Offline
019 rzondzi
*

Liczba postów: 2,205
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
RE: Jak zamowcować podnózki do Romecika?
Siema, fajny post, w końcu ktoś dodaje jakieś zdjęcia co robi i w ogóle Smile

Dziewczyny tu były już na tym forum, ale jakoś się zmyły w sumie jak dużo chłopaków

Co do tematu, to akurat Kadeta nie mam w kolekcji i musiałem pogooglowac, bo to co pisze łogór że podnóżki są takie jak w Ogarze to nieprawda, tu nie ma nawet kątownika do którego miałyby być przykręcone - choć bardzo możliwe że w trakcie produkcji była zmiana i w późniejszych były już takie jak w Ogarze.
Moim zdaniem tu muszą być takie podnóżki jak z linku, nawet patrząc na ilość otworów by się zgadzało

https://skleppodwska.pl/podnozki-komplet...31216.html

Te które masz pochodzą od Komara. Rada - często sprzedawcy piszą że pasuje do Romet Komar kadet motorynka ogar, i choć to wszystko jest podobne to nie zawsze współzamienne

Pozdrawiam Smile
13-11-2024 23:30:26
[+] 1 osoba postawiła piwo romek za ten post.
Norweski Zomowiec Offline
Mechanik
*

Liczba postów: 1,792
Pojazd: Inny
Widzę, że CDI poszło w ruch, ale niestety - zakupiony nowy zamiennik gaźnika rometa.. a to jest błąd. Zazwyczaj z takimi są problemy. Polecam zainwestować bezobsługowy i bezawaryjny gaznik Dellorto SHA 14.12L. Od lat takowe posiadam i z całego serca mogę polecić

Ale tego czerwonego silikonu poszło. Ta masa Reinz uszczelniająca by była wystarczająca sama do uszczelnienia (sam takową mam pod cylindrem), jednakże zapewnię uszczelka jest dystansem skrzyni biegów sama w sobie. Zamiast klingerytowego, zakupić polecam arkusz gambit 0,5mm i z tego wyciąc uszczelki.

Trochę szkoda, że nie ma papierów ten kadecik - ale zawsze jakaś nauka idzie z takich sprzętach i przydaje się wiedza wyciągnięta w innych sprzętach
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2024 23:43:17 przez Norweski Zomowiec.)
13-11-2024 23:40:02
[+] 2 użytkowników postawiło piwo Norweski Zomowiec za ten post.
romek Offline
019 rzondzi
*

Do mojego poprzedniego posta - tu widać że nowszy Kadet miał kątownik w ramię i podnóżki od Ogara. Tak czy owak musisz szukać innych https://images.app.goo.gl/6yBQR1CrhbLeni3b9

A papiery można ogarnąć na spokojnie po remoncie całego.
13-11-2024 23:45:01
łogór 200 Offline
Ostatni ch#j Polski
*

Liczba postów: 588
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Ogar 200
Ja dlatego pisał ze ogarowe mial w ramach od kadetów ktore byly w moim hasioku, nawet stopka centralna dla jego identyczna praktycznie jak w ogórku 200 ,ale potem edytował post bo zobaczył ja w katalogu czesci, do kadecisza ze podnóżki w tej srodkowej czesci maja jeszcze takie dodatkowe zagięcie inne niz w pozostałych rometach

I proszę sie nie wypowiadac sie ze czegos takie napewno nie było,i ze to fiksja takie podnóżki ogarowe w kadecie

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2024 01:00:56 przez łogór 200.)
14-11-2024 00:52:27
[+] 2 użytkowników postawiło piwo łogór 200 za ten post.
Nowy
*

(13-11-2024 22:21:54)łogór 200 napisał(a):  Okuratny kadet i tak dalej a podnóżków nie zamontujesz bo nie sa dla jego,musisz znaleźć podnóżki takie jak do ogórka,romet ogar 200

(13-11-2024 22:21:54)łogór 200 napisał(a):  Okuratny kadet i tak dalej a podnóżków nie zamontujesz bo nie sa dla jego,musisz znaleźć podnóżki gdzie ta blacha na srodku wyglada troche inaczej,jak wpiszesz podnozki kadet w google grafika to odrazu bedzie wiadomo o coc chodzi

Dziękuje Ogórek Heart Zaskoczę Cię nie mam tiktoków instagramów i innych głupot. Chyba dlatego nie mam koleżanek ale za to mam super kolegów i widzę że tu też są spoko chłopaki Big Grin

(13-11-2024 23:40:02)Norweski Zomowiec napisał(a):  Widzę, że CDI poszło w ruch, ale niestety - zakupiony nowy zamiennik gaźnika rometa.. a to jest błąd. Zazwyczaj z takimi są problemy. Polecam zainwestować bezobsługowy i bezawaryjny gaznik Dellorto SHA 14.12L. Od lat takowe posiadam i z całego serca mogę polecić

Ale tego czerwonego silikonu poszło. Ta masa Reinz uszczelniająca by była wystarczająca sama do uszczelnienia (sam takową mam pod cylindrem), jednakże zapewnię uszczelka jest dystansem skrzyni biegów sama w sobie. Zamiast klingerytowego, zakupić polecam arkusz gambit 0,5mm i z tego wyciąc uszczelki.

Trochę szkoda, że nie ma papierów ten kadecik - ale zawsze jakaś nauka idzie z takich sprzętach i przydaje się wiedza wyciągnięta w innych sprzętach

Zomuś zamówię tego Dellorto z gmoto mam tylko nadzięję że bedzie w zestawie krociec,
Tego silikonu już nie ma, dałam uszczelkę klingie... oraz deczko uszczelniacza Victora. Papiery są na niego znajomy znalazł, dowód zniszczony ale jest Blush

(13-11-2024 23:30:26)romek napisał(a):  Siema, fajny post, w końcu ktoś dodaje jakieś zdjęcia co robi i w ogóle Smile

Dziewczyny tu były już na tym forum, ale jakoś się zmyły w sumie jak dużo chłopaków

Co do tematu, to akurat Kadeta nie mam w kolekcji i musiałem pogooglowac, bo to co pisze łogór że podnóżki są takie jak w Ogarze to nieprawda, tu nie ma nawet kątownika do którego miałyby być przykręcone - choć bardzo możliwe że w trakcie produkcji była zmiana i w późniejszych były już takie jak w Ogarze.
Moim zdaniem tu muszą być takie podnóżki jak z linku, nawet patrząc na ilość otworów by się zgadzało

https://skleppodwska.pl/podnozki-komplet...31216.html

Te które masz pochodzą od Komara. Rada - często sprzedawcy piszą że pasuje do Romet Komar kadet motorynka ogar, i choć to wszystko jest podobne to nie zawsze współzamienne

Pozdrawiam Smile

Romuś przekopałam całe internety i nie znalazłam pasujących podnużek do bzyczka Sad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2024 01:51:37 przez Natalia Skorupska.)
14-11-2024 01:42:10
romek Offline
019 rzondzi
*

Nowych nie znajdziesz, trzeba szukać używanych np tutaj, oczywiście wymagają użycia palnika i młotka, chyba że wolisz spawarkę i z dwóch ulepić jeden.

https://m.olx.pl/d/oferta/romet-komar-pe...Yzf4Q.html

Co do dellorto to są zestawy z króćcem i to jest wyraźnie napisane , nie wiem czy na gmoto ale na jackmotors na pewno były kiedyś
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2024 08:03:57 przez romek.)
14-11-2024 07:58:26
Nowy
*

(14-11-2024 07:58:26)romek napisał(a):  Nowych nie znajdziesz, trzeba szukać używanych np tutaj, oczywiście wymagają użycia palnika i młotka, chyba że wolisz spawarkę i z dwóch ulepić jeden.

https://m.olx.pl/d/oferta/romet-komar-pe...Yzf4Q.html

Co do dellorto to są zestawy z króćcem i to jest wyraźnie napisane , nie wiem czy na gmoto ale na jackmotors na pewno były kiedyś

Właśnie ten podnóżek zamówiłam Sleepy
Co do gaźnika jutro przyjdzie, coś tam pisało o kroćcu zobaczymy Rolleyes
14-11-2024 20:22:01
Nowy
*

Sprzedający z OLX nie wysłał paczki.. zamówiłam z przesyłką OLX a tylko potwierdził Dodgy

Co do gaźniczka nie było kroćca, ale już napisałam do Zomowca PW Smile

edit.
Już jeździłam bzyczkiem póki co na starym gaźniku, miałam problem bo ciekło obficie benzyna z gaźnika. Ale okazało się że wpadł jakiś paproch z baku i przyblokował iglice pływaka bo przedmuchaniu jest ok, chciałam założyć filterek ale nie ma miejsca miedzy bakiem a gaźnikiem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2024 00:11:02 przez Natalia Skorupska.)
17-11-2024 00:05:22
romek Offline
019 rzondzi
*

U mnie filterek zawsze musi być. Kranik jest umieszczony na śrubunku i można sobie dowolnie ustawić jego położenie, więc ja bym go przekręcił trochę (bardziej wylotem do głowicy) i dał dłuższy wezyk, nawet nieco zakrecony. Np w Pony 301 jest jeszcze krótszy wężyk i ja mam zrobione tak:

Oryginalne kraniki posiadały nad odstojnikiem sitko pełniące rolę filtra, ale łatwo je uszkodzić. No i czyszczenie zbiornika też warto wykonać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2024 00:32:06 przez romek.)
17-11-2024 00:29:44
Norweski Zomowiec Offline
Mechanik
*

Liczba postów: 1,792
Pojazd: Inny
już na pw napisałem rozwiązania

najszybsze rozwiązanie będzie albo zwrócić ten z gmoto i kupić z króccem od razu replike sha 15 lub sam krócec gotowy do założenia
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/kroci...orto+romet

może to wyglądać na duży wydatek - jednakże gwarancje satysfakcje

Aha i jeszcze jedno, dość istotnę
dysza główna ma mieć rozmiar co najmniej 58 (na dotarciu 62)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2024 00:54:07 przez Norweski Zomowiec.)
17-11-2024 00:41:11
[+] 1 osoba postawiła piwo Norweski Zomowiec za ten post.
Nowy
*

(17-11-2024 00:29:44)romek napisał(a):  U mnie filterek zawsze musi być. Kranik jest umieszczony na śrubunku i można sobie dowolnie ustawić jego położenie, więc ja bym go przekręcił trochę (bardziej wylotem do głowicy) i dał dłuższy wezyk, nawet nieco zakrecony. Np w Pony 301 jest jeszcze krótszy wężyk i ja mam zrobione tak:

Oryginalne kraniki posiadały nad odstojnikiem sitko pełniące rolę filtra, ale łatwo je uszkodzić. No i czyszczenie zbiornika też warto wykonać.

Hej Romuś, właśnie widzę że benzynka ma deczko pod górkę i daje radę to samo zrobię Blush
17-11-2024 01:51:35
Debesta Offline
Człowiek Sztos
*

Liczba postów: 1,477
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
Ja w szoku że jeszcze są ludzie i kobiety którym się chce się maczać palce w tej kupie, żeby sprawdzić czy oby nie zimna.
Jak nie znalazłaś podnóżek, to chyba powinienem mieć jakieś przy starej ramie, mogę odstąpić za parę baniek.

"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
Wczoraj 05:46:48
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
problem z rocznikiem Wigr...
Ostatni post: wigryman
Dzisiaj 00:15:11
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 214
Delta RMR 24 - szarpiący ...
Ostatni post: Debesta