Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pomoc w dobraniu gaźnika do silnika 023
|
Autor |
Wiadomość |
Franek P
Uczeń
Liczba postów: 81
Imię: Franciszek
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Pomoc w dobraniu gaźnika do silnika 023
(08-04-2024 10:30:15)wazniak96 napisał(a): Temat wałkowany nie raz. Przy korbie z łożyskiem igiełkowym można śmiało lać 1:50 i nic się nie będzie działo. Przy tulejce z brązu minimum 1:40 dodając olej ze średniej półki typu Orlen etc.
Świeca jest umyta - dużo za duża dawka. Z tego co piszesz nie zdziwiłbym się gdyby pobierał olej ze skrzynii bo to wszystko jakoś dziwnie wygląda.
Dzień dobry,
Jeśli świeca jest umyta to znaczy że za dużo paliwa czy paliwa w oleju?
Dziwnie by było jakby pobierał olej ze skrzyni, ponieważ niecałe 1,5-2 lata temu wymieniałem uszczelniacze, ale nie wykluczam, że są do wymiany.
W
Napiszę jeszcze, że przedwczoraj przejechałem około 10 kilometrów bez żadnego postoju ani czyszczenia świecy.
Natomiast wczoraj gdy jechałem i zatrzymałem się na kilka minut gasząc silnik, musiałem potem wyczyścić świecę. Gdy w końcu odpaliłem to składałem narzędzia z odpalonym silnikiem aby nie zgasł i gdy już złożyłem narzędzia znowu zgasł. Wtedy musiałem kolejny raz wyczyścić świecę. Wtedy mogłem jechać. Jednak czasami na niskich obrotach tak jakby "gubi niektóre wybuchy" (nie wiem jak to nazwać) aż w końcu gaśnie. Co można zrobić, aby gaźnik nie zalewał świecy? Jest jąkać regulacja przepustnicy w dellorto 14.12l?
|
|
08-04-2024 13:40:51 |
|
|
Franek P
Uczeń
Liczba postów: 81
Imię: Franciszek
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Pomoc w dobraniu gaźnika do silnika 023
(08-04-2024 16:56:30)wazniak96 napisał(a): Na Pana trzeba mieć chajs i wygląd. Na forum panuje luźna atmosfera więc śmiało wal na Ty
Znowu zapomniałem. Jakoś ciężko się przyzwyczaić
(08-04-2024 16:56:30)wazniak96 napisał(a): Co do zestawu to chodzi o dysze główne. Taka standardowa dysza pod rometa to 57 to celowałbym w zestaw gdzie są zarówno mniejsze jak i większe.
W takim razie z zestawów, które widzę na Jackmotors to najbardziej pasował by chyba ten:
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/dysze...E+dellorto
To jest zestaw 45-72. Czy te zestawy pasują do wszystkich gaźników Dellorto? Ja mam 14.12l.
A próbując dojść do perfekcji należy iść z numerem w dół czy w górę? A może trzeba testować obie strony?
A może do wymiany też jest kondensator? Czytałem jednak na forum, że jeden nowy jest dobry, a inny nie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2024 17:52:25 przez Franek P.)
|
|
08-04-2024 17:46:33 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 15 gości
|
|