Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tabliczka znamionowa Ogar 200 - Problem na przeglądzie
|
Autor |
Wiadomość |
wojakrob
Uczeń
Liczba postów: 250
Imię: Robert
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Tabliczka znamionowa Ogar 200 - Problem na przeglądzie
(15-09-2023 14:33:04)romek napisał(a): Jeszcze taki link - jednak nie można samemu robić przeszczepu tabliczki z elementu na element jak wyżej pisałem : https://www.diagnostasamochodowy.pl/2020...ie-nr-vin/
To zupełnie inna sprawa, bo była przekładka kabiny.
Jeżeli motorower nie miał fabrycznie tabliczki, to co za różnica, w którym miejscu będzie "nowa".
Diagnosta, który odmówił przeglądu nie miał racji ponieważ:
Załącznik do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2022 r. (Dz. U. poz. 2066)
WYMAGANIA DOTYCZĄCE KONTROLI ORAZ WYTYCZNE DOTYCZĄCE OCENY USTEREK PODCZAS PRZEPROWADZANIA OKRESOWEGO BADANIA TECHNICZNEGO POJAZDU
„Usterek skutkujących uznaniem stanu technicznego za niezadowalający” nie stosuje się w przypadku wymagań, które w chwili rejestracji lub dopuszczenia
pojazdu do ruchu po raz pierwszy nie były obowiązujące na mocy właściwych przepisów homologacyjnych, lub wymagań dotyczących doposażania.
Notatka od Dawdzio, 15-09-2023 18:56:01
Poprawiłem cytat na prośbę autora.
|
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2023 19:02:27 przez wojakrob.)
|
|
15-09-2023 18:19:44 |
|
|
romek
019 rzondzi
Liczba postów: 2,206
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
No właśnie.. tyle że na przykład:
Cytat:prędkościomierz umieszczony w polu widzenia kierowcy, wyskalowany w km/h albo jednocześnie w km/h i mph; przepis stosuje się do pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy z dniem 1 stycznia 2016 r;
A tego pogrubionego zabrakło przy punkcie o tabliczce. Więc o ile w przypadku takiej powiedzmy motorynki jeśli chodzi o licznik nikt nie będzie się kłócił to z tabliczka to już nie jest takie oczywiste i jak dla mnie to dwa rozporządzenia są ze sobą sprzeczne.
Nie zmienia to faktu że na przeglądzie motorynki pan nie wiedział jak to ugryźć, patrzał czy nie ma śladu po ślimaku, potem dzwonił gdzieś i stanęło na tym że rzeczywiście nie było i być nie musi i mam wpisany przebieg 1 km.
Z podobnych historii - licznik ale w motocyklach (to wyżej odnosi się do motoroweru). Pierwsze SHL jak i zapewne wiele starych motocykli go nie posiada. I tu też są problemy jeśli ktoś chce mieć białe tablice. Identyczna sytuacja.
Ps. Ciekawostka, w mojej motorynce rejestrowanej jako zabytek mam datę pierwszej rejestracji 2021 podaną tylko że tutaj to nie wadzi akurat jeśli chodzi o wyposażenie z racji jej statusu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-2023 06:56:26 przez romek.)
|
|
16-09-2023 06:53:51 |
|
|
venzer
Nowy
Liczba postów: 15
Imię: venzer
Pojazd: Romet Ogar 200
|