Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Prawa strona tłoka wali w głowicę
|
Autor |
Wiadomość |
Norweski Zomowiec
Mechanik

Liczba postów: 1,844
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
Prawa strona tłoka wali w głowicę
Witam
Zauważyłem luzy łożysk góra-dół na wale, i tak więc postanowiłem wymienić łożyska.
W czasie rozbierania zauważyłem, że powierzchnia tłoka po prawej stronie jest czysta (nie ma nagaru). Po założeniu nowych łożysk i złożeniu silnika nie mogłem przełamać pracy, gdyż tłok wali w głowice  Muszę założyć 1mm podkładkę pod cylinder, aby przełamać - ale nadal coś jest nie tak z pracą .. coś lekko uderza przy dużych obrotach.
Tak więc zdjąłem magneto oraz pokrywę sprzęgła aby zobaczyć, czy czopy są proste w czasie kręcenia kopniakiem - od magneta wygląda ok, a od strony sprzęgła to kosz też tak niby wygląda ok, ale nie jestem pewien po wizualizacji. Tak więc rozebrałem silnik i postawiłem wał z łożyskami na imadle. Kręcąc korbowodem "na oko" nie widzę ostrego bicia od czopów, ale na oko to można co innego zmierzyć  nie mam narzędzi, ale jak powiem, że krzywy jest po prostu wał - to dobrze uważam? Gniazda łożysk raczej wykluczam - uważałem nam początku, że może być ostro wybite gniazdo - ale są dość ciasne oraz używam kleju - dla zasady
|
|
09-10-2022 00:14:32 |
|
|
Norweski Zomowiec
Mechanik

Liczba postów: 1,844
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
RE: Prawa strona tłoka wali w głowicę
Wsadziłem nowy wał, łożyska i nadal bije prawa strona tłoka
Kartery są do pary, a sam silnik używałem kilka sezonów i było w porządku. Nie wiem co tu się dzieje  czy to winy tłok czy cylinder? jak wsadzę uszczelkę 1,5mm, to jest ok, ale osłabia moc
Myślę, aby zjechać pilnikiem prawą krawędź tłoka o 1mm, bo nic mi nie przychodzi do głowy
|
|
12-10-2022 21:28:13 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|