Znaleziska złomowe
|
Autor |
Wiadomość |
Motorowerzystka
Mekanik xD
Liczba postów: 2,110
Imię: Ania
Pojazd: Inny Romet
|
|
11-05-2022 18:36:28 |
|
|
Pjoter (Kawaler)
Nowy
Liczba postów: 47
Imię: Piotr
Pojazd: Inny Romet
|
|
24-07-2022 10:47:17 |
|
1 osoba postawiła piwo Pjoter (Kawaler) za ten post:1 osoba postawiła piwo Pjoter (Kawaler) za ten post.
Spaceman164 (07-24-2022)
|
tomangelo
Uczeń
Liczba postów: 162
Imię: tomangelo
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Znaleziska złomowe
2 teorie o tych pokrywkach, oparte o wnioski Instytutu Danych z Dolnej Partii Pleców:
1) Ktoś rozebrał silnik, z dowolnych przyczyn (naprawa, podziwianie inżynierii, cokolwiek), z jakichś przyczyn temat poszedł w kąt, kilka sprzątań później części zostały rozkompletowane, pokrywka użyta gdzieś tam jako miska na śrubki, potem gdzieś tam tymczasowo wykorzystana, potem jeszcze gdzieś odłożona na szybko ... silnik nigdy więcej nie słyszał o swojej pokrywce
2) Śruba dokręcająca kopkę startera rzeźbi coraz bardziej i bardziej w pokrywce, ostatecznie doprowadzając do jej uszkodzenia. A nie każdemu pewnie chce się to naprawiać, to pokrywka idzie w kąt, silnik do wiecznego "kiedyś to wymienię" i tak później wychodzi
|
|
26-09-2022 19:33:45 |
|
|
Debesta
Człowiek Sztos
Liczba postów: 1,477
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
RE: Znaleziska złomowe
Jak Ci się bardzo nudzi to go wyplucz czysta Bena i odpal, najwyżej stanie w cholerę. Silnik i tak do roboty i tak, z drugiej zaś strony jeśli korbowód nie jest zużyty, tulejka ciasna, prosty, to moglaby wystarczyć wymiana samego łożyska, oraz sworznia i przejmowanie stopy i masz nowy wał. A co z czopem? Normalnie wypolerować na tokarce i wsio, a jak nie to po prostu w mocarny odrdzewiacza go wrzucić i później papierkiem zebrać tylko ten cały osad po rdzy.
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
|
|
30-09-2022 13:50:54 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|