Kolejność skręcania śrub przedniego koła
|
Autor |
Wiadomość |
seba101626
Nowy
Liczba postów: 11
Imię: Sebastian
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Kolejność skręcania śrub przedniego koła
Witam
Tak jak w temacie, chciałbym dowiedzieć się w jakiej kolejności skręcać śruby koła przedniego od strony ślimaka w Romecie Ogarze 205.
Ja to widzę tak: ślimak, wąska nakrętka, podkładka, laga i nakrętka koła.
https://skleppodwska.pl/romet-ogar-200-k...ar205.html
Ogólnie to szukam dobrego schematu / katalogu części do Rometa Ogara 205.
|
|
22-05-2022 16:00:19 |
|
|
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Kolejność skręcania śrub przedniego koła
Podstawowe pytanie to jakie łożyska masz w przednie piaskiem. Jeśli wianki, kulki (to też lozyska) oś jest dłuższa i konusy muszą być skontrowane niska nakretka pod slimakiem. Ew podkładki dystansują ślimak by nie zaciskał się na piascie.
W przypadku piasty na łożyska maszynowe, pod ślimak idzie tulejka, a nakretki niskie na zewnątrz. W tym przypadku oś jest krótszą, ma ok 150 mm.
Moja uwaga. Czy przypadkiem nie przerabiałeś piast z wianków na maszynowe, na współczesnych częściach, osi i nakretkach. Te niskie są za wysokie.
Czy dobrze zdystansowałes tuleją oba łożyska. Czy dekiel szczekotrzymavzy jest zdystansowany do piasty, no i lozysko do prawej lagi.
Zresztą cała ta operacja musi być precyzyjna na 0,5 mm, zwłaszcza gdy kupiłeś "dedykowany" zestaw z allegro.
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
26-07-2022 20:37:41 |
|
|
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
Wszystkich nie składałem
Ale jak zablokujesz obudowę ślimaka przed obróceniem sie?
Nie widzę tego inaczej.
Jeszcze jedna moja uwaga.
Koło nie może być przykręcone do lag, by te pracowały w widelcu pod kątem. Mowa o tzw efekcie "V" lub jego obróceniu. Przy dobiciu na nierówności lagi będą się zaciskać, powodując wyrywanie tulei PCV z widelca. Nadminnie spotykane w motorynkach.
No są i to 2 niskie, po jednej z obu stron.
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2022 21:14:16 przez joozek.)
|
|
26-07-2022 21:11:50 |
|
|
romek
019 rzondzi
Liczba postów: 2,206
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
No ja ich na rysunku nie widzę. Zwrócę honor, chyba niektóre 205 miały przód jeszcze na kulkach.
Ale ślimak się zblokuje jeśli będzie zdystansowany odpowiednio. Można dać podkładki od spodu i na wierzchu, ja tam żadnych nakrętek nie mam, nie miałem i nic mi się nie obraca.
Tutaj jeszcze inny skan na którym lepiej widać że nakrętka jest POD ślimakiem (fakt że dotyczy to T1 ale to jest to samo )
Dodam jeszcze fakt że chyba jedyny dostępny schemat przedstawiający piastę w częściach przedstawia piastę na łożyska rowerowe co ciekawe był taki nawet w żółtej książce wkił. Teraz już zgłupiałem czy ogary mogły mieć kulki z przodu, w każdym razie T1 na pewno miał normalne łożyska.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2022 21:32:56 przez romek.)
|
|
26-07-2022 21:18:08 |
|
|
seba101626
Nowy
Liczba postów: 11
Imię: Sebastian
Pojazd: Romet Ogar 205
|
To w takim razie opiszcie raz jeszcze jak najlepiej skręcić przednie koło, poczynając od nakrętek?
Co można zrobić źle?
Dodam, że w kole nie dokonywałem żadnych zmian, chyba, że coś się tam "przesunęło" lub odkręciło.
"przykreciles ślimak nakrętka od wierzchu, a na to miejsca nie ma"
Ślimaka w żaden sposób nie przykręcałem, po prostu go włożyłem. Pod ślimakiem jest jedna cienka nakrętka, daje ona bardzo niewielki luz.
"Czy przypadkiem nie przerabiałeś piast z wianków na maszynowe, na współczesnych częściach, osi i nakretkach" w kole nie dokonywałem absolutnie żadnych zmian, nie licząc wymiany i naprawy ślimaka. Nic też nie kupiłem na allegro.
"Czy dobrze zdystansowałes tuleją oba łożyska." jeśli przy demontarzu mogłem to "rozdynsansować" to być może tu jest problem.
Raz jeszcze dodam, że została mi jedna cienka nakrętka, a 2 wykorzystałem.
|
|
26-07-2022 22:08:05 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|