Co lepsze jawka mustang czy ogar 200?
|
Autor |
Wiadomość |
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,613
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Co lepsze jawka mustang czy ogar 200?
Popatrz na silnik 223, jego poronione rozwiązania techniczne jak kopka, odwrotny kierunek zmiany biegów, wyrób gaźnikopodobny czy zębatkę zdawczą z prawej, żebyś mógł sobie często i skutecznie ogrzać nogę o wydech czy kolanko. A teraz wyobraź sobie, że ci sami ludzie stworzyli cały motorower...
Co jest złego w Jawie? Szybciej chyba będzie wypisać co nie jest.
Bak jest dzielony na dwie połówki połączone wężykiem (jest ciekawie przy jego uszkodzeniu) tylko po to, żeby wewnątrz schować filtr powietrza. Mimo, że między bakiem a silnikiem zmieściłyby się dwa takie filtry. Tam nie ma ramy, nie ma nic, ot tak sobie podzielili go na pół.
Ślimak licznika jest w tylnym kole, więc linka o jakiejś idiotycznej długości idzie przez cały motorower kręcąc się i omijając kolejne elementy, przez co wskazania prędkościomierza mają dokładność +-10km/h (po wyciągnięciu średniej z wahań wskazówki wiesz jak szybko jedziesz).
Od odpalania silnika odkręca się i wygina prawy podnóżek, aż w końcu się łamie albo urywa się rurka w którą jest wkręcony.
Do regulacji tylnego koła potrzebujesz klucza o absurdalnym rozmiarze, bo zębatka odbiorcza ze ślimakiem jest przykręcona do wahacza niezależnie od koła. Po wyjęciu osi możesz wyciągnąć koło nie zmieniając jej położenia - fajne, ale po co? Napinacze może i ciekawe, ale co z tego, jak i tak musisz je poluzować. Ja tam wolę półksiężyce.
Jawa ma jedną rzecz za którą ma u mnie plusa. Instalacja zaprojektowana tak, że tylne światło gaśnie przy przełączaniu krótkie/długie, dzięki czemu żarówka nie dostaje wtedy uderzenia zbyt wysokim napięciem. Ale to da się zrobić i w Romecie, kwestia odizolowania tylnej lampy od masy.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
|
|
25-08-2021 14:45:39 |
|
|
Spaceman164
Jawasaki 223
Liczba postów: 630
Imię: Spaceman164
Pojazd: Romet Ogar 200
|
(25-08-2021 14:45:39)Dawdzio napisał(a): Popatrz na silnik 223, jego poronione rozwiązania techniczne jak kopka, odwrotny kierunek zmiany biegów, wyrób gaźnikopodobny czy zębatkę zdawczą z prawej, żebyś mógł sobie często i skutecznie ogrzać nogę o wydech czy kolanko. A teraz wyobraź sobie, że ci sami ludzie stworzyli cały motorower...
Chyba rzeczywiście nie lubisz tego silnika
No kopka mogłaby chociaż do tyłu iść a nie dość że jest po prawej to jeszcze na przód. Odwrotne biegi to są tylko dlatego, że dźwignia jest z przodu zamiast z tyłu. Gaźnik nie jest taki zły, popatrz że większość takich jawek jest używanych i te gaźniki mają już ponad 10-20tys km i się zużywają np. pływak który się zniekształca od naciskania zatapiacza i potem regulacja poziomu paliwa z czasem może być niedokładna? rowek na igilicy może się zużyć, z moim Jikovem nie mam problemów (no może cieknące paliwo z komory przeszkadza ) ale pod żadnym pozorem według mnie nie można pakować chińczyków w ten gaźnik bo cała regulacja staje sie niemożliwa. Z gorącym wydechem czy kolankiem jeszcze nie miałem do czynienia, ale z nagrzaną pokrywą zapłonu już tak xD Ten silnik ma jedną wręcz genialną rzecz, luz pomiędzy każdym biegiem, w dwusuwie to jest zbawienie bo toczysz się z górki i wrzucasz na luz a potem trójka i jazda dalej.
Motoren:
-Ogarrr 200 '88
-Cezet 350 472.5 '82
YT-Motorower Ogar Jaskrawo-Niebieski
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-08-2021 15:18:51 przez Spaceman164.)
|
|
25-08-2021 15:15:17 |
|
|
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,613
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
Dokładnie.
Zresztą Jawy również blokowano.
(25-08-2021 15:15:17)Spaceman164 napisał(a): Chyba rzeczywiście nie lubisz tego silnika
Ja?! Skądże znowu...
Po prostu uważam, że wszelkie wytwory motoryzacyjne z czasów Czechosłowacji należy przetopić na cokolwiek i zapomnieć, a jakiekolwiek nowe wymysły od razu torpedować. No, stare Skody (do Octavii) i Tatry mogą zostać. Dzisiaj wymieniałem w Wartburgu rozrusznik, bo jakże cudowny "gaźnik" Jikov, z funkcją wylewania paliwa pod auto, utopił mi go w mieszance. Możecie wierzyć lub nie, ale rozrusznik z kieliszkiem oleju wewnątrz nie chciał kręcić silnikiem. W dodatku podczas wymiany z przerażeniem odkryłem na chłodnicy napis: "Made in Czechoslovakia".
No, ale mniejsza z tym. Osobiście brałbym Rometa, ale z dwubiegowym Dezametem. Proste, skuteczne i bez wątpliwej przydatności "rewolucyjnych innowacji".
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
|
|
25-08-2021 23:06:19 |
|
|
Odrestaurator
Majster
Liczba postów: 3,256
Imię: Szymon
Pojazd: Inny
|
Miałem tego nie wiem ile, ze dwadzieścia sztuk pewnie, nigdy to nie chciało chodzić, już nawet omijam oferty kupna czegoś z wyrobem silnikopodobnym (223) bo potem nikt tego nie chce odemnie kupować
Kup Rometa Bożego z polskim silnikiem. Albo najlepiej Simsona. Albo jakąś Yamahę, jak chcesz pojeździć.
Kiedyś też wolałem te z silnikiem "jafki" bo niby mocniejsze, no ale co z tego, jak to nawet nie odpala szkoda nerwów.
A, i żeby nie było, na co dzień składam dużo bardziej zaawansowane silniki/motocykle (podobnie jak kolega seler) więc coś tam o mechanice chyba wiemy.
Mój Simson
YT: POLMOZBYT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2021 04:35:27 przez Odrestaurator.)
|
|
26-08-2021 04:32:35 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości
|
|