Ocena wątku:
- 2 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Samouczek - Rejestracja "na żółte"
|
Autor |
Wiadomość |
wojakrob
Uczeń
Liczba postów: 250
Imię: Robert
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Samouczek - Rejestracja "na żółte"
(09-04-2021 13:50:21)deuter napisał(a): Nie wiem czy nie poproszę o odmowę na piśmie, a wojewoda puści mnie z kwitkiem.
Z treści Twojego postu wnioskuję, ż dzwonisz do urzędu i uzyskujesz jakieś info przez telefon.
Nie tędy droga.
Urzędnik (kancelaria, sekretariat, biuro podawcze) nie może odmówić przyjęcia żadnego pisma (nawet bez załączników i z błędami formalnymi) i zawsze ma obowiązek podpisać (z datą i czytelnym podpisem lub pieczątką imienną) przyjęcie na kopii.
Wniosek składasz na piśmie więc urzędnik również musi odpowiedzieć pisemnie.
A jeżeli odpowiada odmownie, to urzędnik musi (a nie Ty) przywołać przepisy, na podstawie wydał decyzję odmowną.
I dopiero wtedy, po sprawdzeniu na co się powołał, się odwołujesz.
Powodzenia i pamiętaj - z urzędnikami nic na gębę czy na telefon. Tylko na piśmie i za potwierdzeniem odbioru.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2021 20:55:51 przez wojakrob.)
|
|
09-04-2021 20:50:54 |
|
|
wojakrob
Uczeń
Liczba postów: 250
Imię: Robert
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Samouczek - Rejestracja "na żółte"
(15-05-2022 02:24:22)elmer napisał(a): W przyszłym tygodniu biorę się za rejestrację Komara bez dokumentów.
Jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć jak wygląda sytuacja w roku 2022 to bardzo proszę.
Mam znajomego, który już przez to przechodził ze swoją Syrenką i też zna rzeczoznawcę.
Jak wszystko się uda to opiszę jak to załatwiłem albo nie załatwiłem bo...
Właśnie odebrałem zaświadczenie o wpisie do do swojego.
Białą kartę robiłem sam.
O dziwo, przeszło bez rzeczoznawcy (w Dolnośląskim)
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław
|
|
16-05-2022 12:01:11 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|