Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Szybko wypala paliwo
|
Autor |
Wiadomość |
romek
019 rzondzi

Liczba postów: 2,486
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
Szybko wypala paliwo
Mam takie idiotyczne jak na niby lata doświadczenia pytanie
Komar, GM12F, chiński, nowy.
Zauważyłem że jak zakręcę kranik bardzo szybko wypala zawartość Komory i przewodu. Nie wiem jak ze zużyciem w przeliczeniu na kilometry. Samo to nie jest problemem jakimś wielkim, ale mnie po prostu to ciekawi czemu tak się może dziać. Wszystko szczelne, w czasie jazdy nie pluje olejem, świeca kawa z mlekiem, choć jak dzisiaj wykręciłem przed jazda była jakby czarna. Iglica opuszczona maksymalnie, inaczej nie chciał chodzić. Wolne obroty bardzo ładne, w czasie jazdy jest moc. Czy ma to jakieś znaczenie jeśli wykręcę nieco ta śrubkę ze sprężynka i dam więcej powietrza złota śrubka? Czy ta regulacja ma znaczenie dla zużycia w czasie jazdy?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2021 23:42:37 przez romek.)
|
|
16-04-2021 23:41:46 |
|
|
romek
019 rzondzi

Liczba postów: 2,486
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Szybko wypala paliwo
To może powiem tak. Dzisiaj pojeździłem i to była jedna z z dłuższych przejazdzek tym komarem bo 18 km  wszystko jest pięknie, pracuje równo, chętnie wchodzi na obroty, jest silny i szybki, że zużyciem paliwa nie wiem. Potem spojrzałem świece, czarna na elektrodzie ale w środku brązowa . Zauważyłem też że pluje jednak olejem ale lekko. Chciałem książkowo wyregulować gaznik, ale w ogóle nie reaguje na wykręcenie śruby ze sprężynka, a śrubka regulacyjna jest max wkręcona jak się ją odkręci to dostaje obrotów. W motorynce mam taki sam gaznik i tam nie ma takich problemów, tzn nie wiem jak z regulacją bo kolega ja robił, ale paliwa nie wypala tak szybko, ale świece też ma lekko czarna ale nie aż tak. Czy problemem jest ten gaznik, w sensie np mogą być za duże dysze czy problem leży w zapłonie? Mieszanka 1:30 olej Platinum rider scooter 2t, świeca iskra f80
A może być tak że wydaje mi się że paliwo szybko się wypala z przewodu przez to że mam filterek taki płaski?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2021 21:03:26 przez romek.)
|
|
17-04-2021 20:47:01 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|