Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Mieszanka Ogar 200
|
Autor |
Wiadomość |
seler1500
Kątówka robi bzzz
Liczba postów: 1,968
Imię: seler
Pojazd: Inny
|
RE: Mieszanka Ogar 200
Lux 10 można lać cały czas, olej możesz i lać mineralny, ale w tej samej cenie masz półsyntetyki, więc tu chyba wszystko jest jasne  Z motulem transoil, przynajmniej 10w40 zdarzały mi się problemy z ciągnięciem sprzęgła po wysprzęgleniu, więc osobiście bym go nie polecił. Lux 10 tańszy i będzie działał bez problemów.
(31-03-2021 22:34:38)Spaceman164 napisał(a): No bo się zastanawiałem jakie sposoby macie a patrzeć do baku nie za dużo da bo ciemno jest. A o docieraniu to szukałem informacji dłuuuugo ciągle czegoś nowego się dowiadywałem więc tego się nauczyłem.
Najlepszy sposób to co jazdę tankować do pełna - nie musisz patrzeć, czy paliwo jest, bo dopiero co je tam wlałeś  Przy okazji rozwiązuje problem rdzewienia baku przy dłuższym postoju.
Serwis ACO pod wezwaniem świętego nikasilu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2021 22:37:48 przez seler1500.)
|
|
31-03-2021 22:35:38 |
|
|
Norweski Zomowiec
Mechanik

Liczba postów: 1,845
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
Słyszałem, że ten Addinol jest ok
Posiadam w komarach i w wsk transoil i mogę polecić- jeżeli silnik jest złożony niedawno, ponieważ bardzo stare uszczelki mogą inaczej reagować na taki olej. Sam rozważałem Lux 10 lać do skrzyni, ale miałem rozterkę... bo sam sobie jest olejem silnikowym, niż przekładniowym oraz mineralnym. Jak on bardziej gęsty. Jak on znaczenie się rozgrzewać, to będzie hamował silnik przez swoją gęstość przy małej temperaturze własnej oraz wolniej rozprowadza się na trybach, to przez pierwsze krytyczne sekundy silnik pracuje "na sucho"
plus wlania lux 10 może być taki, że jak puści simmering lub uszczelka karterów, to nie zatrze od razu silnika - bo po tym transoil, bo może być problem, ale nie chce sprawdzać
A mixola tu i tu W OGÓLE bym nie używał. Tylko do smarowania łańcucha na pile spalinowej
|
|
31-03-2021 23:48:13 |
|
|
Debesta
Człowiek Sztos

Liczba postów: 1,517
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
(31-03-2021 22:35:38)seler1500 napisał(a): Najlepszy sposób to co jazdę tankować do pełna - nie musisz patrzeć, czy paliwo jest, bo dopiero co je tam wlałeś Przy okazji rozwiązuje problem rdzewienia baku przy dłuższym postoju.
Wręcz przeciwnie. Dziś benzyna jest dużo lepszej jakości, dużo bardzie oczyszczona i bardziej sucha, no i jest bezołowiowa. Niestety w tych ostatnich rometach z jakiejś słabej blachy wykonywali zbiorniki. Swoja droga to nie wiem czy one byly malowane w środku, czy cynkowane i z wiekiem to puszczy sie i odłazi. W mojej motorynce niestety po czterech latach stania, skorodował - o zgrozo - pod taflą paliwa... A romety które stały jak to się mówi na sucho , lepiej to zniosły.
Blacha na zbiorniki w WFM i starych komarach to coś niesamowitego. Niczym nie konserwowana i tam na prawdę nic sie niw dzieje. Lecz na wszelki wypadek do długiego postoju i tak spuszczam paliwo.
Co wy tak z tymi rometami jak z jajkiem, Wy chorzy czy jacy?! Przecież to nie normalny motorower, czy tym bardziej motocykl, tylko komunistyczny wytwór na dojazdy do pracy. Gdzie motyl do skrzyni, przecie to nie będzie działać  Poza tym skrzynia i sprzęgło nie pracują przypadkiem na nim głośniej? Mi kiedys został 300v na dolewki do Suzuki, no i głupi wlałem to do Romka. I co i się wziął i urwał Wałek zdawczy... Niby nic wspólnego, może tak naciągnąłem łańcuch, ale i tak ten olej na spodobał się dla romka...
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
|
|
01-04-2021 01:54:40 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|