Ogar 200 by Stachu
|
Autor |
Wiadomość |
Stachu_
Nowy

Liczba postów: 53
Imię: Stachu
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Ogar 200 by Stachu
Tak jak zapowiadałem dziś na stół trafił silnik. Przed remontem palił ale...
1. ciężko chodziły biegi
2. Kopniak nie odbijał i się nie zazębiał więc albo poszedł półksiężyc albo grzechotka, ostatecznie mogła jeszcze sprężyna pęknąć albo nie wiem co  Rozpołowimy, zobaczymy
W silniku na bank wymieniam wszystkie uszczelniacze, uszczelki i łożyska - 70 zł
Dziś zdjąłem prawą pokrywę silnika i siłowałem się łożyskiem które nie chce wyjść... może macie jakiś "domowy" sposób na jego wyjęcie? Ostatecznie pójdę do majstra, przyspawamy jakąś rurkę i wyjdzie. Nie mam ściągacza bezwładnościowego a nie będę specjalnie dla jednego łożyska kupował sprzętu. Może okoliczny mechanik ma to też podpytam.
Po nieudanej próbie wyjęcia łożyska stwierdziłem że zleje z silnika olej. I co ? oleju nie było... Dosłownie. Nawet kropli nie uronił. Trochę się obawiam jaki mogło mieć to wpływ na całe bebechy ?
Następnie odkręciłem lewą pokrywę silnika i w sumie nie było źle, dosyć czysto (znowu brak oleju...) ale chyba jest za luźny łańcuch sprzęgłowy bo wyciera karter od dołu. No i oczywiście widoczny brak szpilki kosza sprzęgłowego i całej jej zawartości (sprężyna itd). Zastanawiam się w sumie czy wymieniać tarcze sprzęgłowe ale to się jeszcze zobaczy.
Plan na następne "posiedzenia" warsztatowe to oczywiście dalsze rozkręcanie silnika. kolejno: zapłon, sprzęgło, cylinder i głowica, no i rozpoławiamy dziada.
Trochę fotek z dziś - https://photos.app.goo.gl/QGD3xkXhQbFkP7rj7
Do następnego!
Edit - pytanko - Jak wyjąć mocowanie dźwigni zmiany biegów (niby wybić ale nie idzie) Może macie jakiś pomysł jak bezinwazyjnie to zrobić czyt. bez niszczenia mocowania i obłupywania karterów ? Podobno "bez młota to nie robota" Jak to mi Joozek ostatnio powiedział
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2021 01:55:56 przez Stachu_.)
|
|
29-03-2021 01:47:37 |
|
|
Debesta
Człowiek Sztos

Liczba postów: 1,517
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
Stachu tarcze w razie co to kup sobie oryginalne tarcze z np jackmotors. Z duellsami i tymi najtańszymi korkowymi sa same problemy.
A co do łożyska w pokrywie, to prosta sprawa. Znajdź jakas śrubę i nakrętkę z tym samym gwintem, nakręć ja na śrubę. Znajdź jakas tulejkę, lub duza nakrętkę, ktora bedzie miała srednice wewnątrz ciut wieksza niz lozysko, no i zeby niższa nie byla (zeby lozysko ci w nia wpadło). Pod nakrętkę na śrubie podłóż podkładkę, tak by się zaparła o tulejkę. Śrubę przyspawaj do lozyska (tak, przyspawaj, anie posmarkaj), poczekaj półtorej minuty aby aluminium się rozszerzyło i kręć nakrętką względem śruby, aby wyjąć łożysko. Wazna sprawa by tulejka byla równolegle ucięta i śruba w miare prostopadle przyspawana, w innym razie moze wyłamać dekiel (lozysko bedzie się kosiło). Mozesz też co obrót luzować nakrętkę, by rozładować naprężenia.
Tak, za łożyskiem jest blaszka i oring. Nie macie sie czym przejmować, ponieważ i tak sa juz zużyte. Tam jest dosyć dziwny oring, najlepiej ze starym udać sie do hurtowni i dobrać, bo okragly nie zda egzaminu.
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
|
|
29-03-2021 04:32:24 |
|
|
Spaceman164
Jawasaki 223

Liczba postów: 632
Imię: Spaceman164
|
Motoren:
-Ogarrr 200 '88
-Cezet 350 472.5 '82
YT-Motorower Ogar Jaskrawo-Niebieski
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2021 14:21:12 przez Spaceman164.)
|
|
29-03-2021 14:20:53 |
|
|
Spaceman164
Jawasaki 223

Liczba postów: 632
Imię: Spaceman164
|
[/quote]
Jezusie nie wierze...
Napisane jest że tyle ma fabrycznie ustawione a już pod siebie sobie trzeba samemu ustawić 
[/quote]
Są osoby, które dopiero zaczynają z tym zabawę więc mogę czasem czegoś nie wiedzieć, w końcu po coś to forum jest nie?
Motoren:
-Ogarrr 200 '88
-Cezet 350 472.5 '82
YT-Motorower Ogar Jaskrawo-Niebieski
|
|
29-03-2021 17:35:03 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|