Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sokół '74
|
Autor |
Wiadomość |
Sib
Nowy

Liczba postów: 52
Imię: Artur
Pojazd: Inny
|
Sokół '74
Kilka słów wstępu.
Miał być Wigry. A konkretnie pierwszy model Wigry. Z uwagi na sentyment do mojego starego druha dziecięcych lat. Prawdę powiedziawszy to nie wiedziałem do niedawna, że były i Sokoły, Czajki, czy Karaty. Kto miał Wigry ten był królem bandy. Pamiętam Flamingi, Jubilaty. Natomiast Sokołów i Karatów w moich czasach i na "moich ulicach" nie spotykało się.
Ale, że los bywa przekorny to właśnie Sokół kilka dni trafił do mnie. Nie dość, że prezent na Pierwszą Komunię, to na dodatek z Częstochowy. Podwójnie święty
Rower jest z 74 roku. Jest on kompletny, ma wszystko to co miał trafiając do sklepu. Nawet opony zachował oryginalne. Niestety są one łyse niczym łepetyna Kojaka (pamięta ktoś z Was?). Pompka niestety nie pompuje. Brak kluczy. Ale to są drobiazgi. Rama wygląda najgorzej, tzn. lakier. Przez ostatnich kilka lat rower stał zapomniany w jakiejś szopie przywalony stertą liści. Nie ma jakiś strasznych wżerów, ale nalot rudej jest duży.
Sokoła mam zamiar rozebrać do ostatniego piórka, wyczyścić, nasmarować. Co do lakieru to jeszcze nie postanowiłem. Muszę najpierw dokładnie wyczyścić rower i ocenić szkody jakie wyrządziła ruda.
Oto pierwsze zdjęcia:
Sokó Lux '74
Sokół '74
|
|
02-11-2020 03:17:24 |
|
|
WD40
Początkujący Rometowiec

Liczba postów: 105
Imię: --
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Sokół '74
Całkiem ładny Sokół, nie maluj go, zostaw jak jest tylko porządnie wyczyść.
Z tego co widzę jest kompletny, ale chyba brakuje mu nóżki/stopki.
Ciekawy rocznik i ładny kolor.
Powodzenia w czyszczeniu!
PS. Piękna jesień na tych zdjęciach.
Pozdrawiam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2020 10:29:05 przez WD40.)
|
|
02-11-2020 10:28:39 |
|
|
Sib
Nowy

|
Bardzo mi miło, że Sokół się podoba. Cieszę się rowerkiem jak dziecko. A zaz już mnie wkręcił w drugiego Sokoła  Już zamówiony 
Wieczorem wrzucę zdjęcia szczegółowe.
|
|
02-11-2020 15:28:24 |
|
|
Sib
Nowy

|
W poprzednim poście pisałem, że królem podwórka był ten, kto posiadał Wigrasa. Był, do momentu, gdy na podwórko wjechał Wigry Lux. Umarł król, niech żyje król. Wszystkim szczeny opadały z zachwytu. Klamki w składaku, no i te przerzutki!!! No i w ogóle od tego roweru jakoś tak pachniało luksusem. Ale kto wtedy mógł mieć taki rower? Na zwykłym szaroburym szczecińskim podwórku. Tylko i wyłącznie syn/córka marynarza, lub badylarza. Czemu? Ano temu, iż ten rower można było kupić w Pewex-ie za dolary, ewentualnie bony. Bony, czyli takie tańsze dolary made in PRL. Na szczęście zwykle taka detronizacja trwała krótko. Badylarz/marynarz migiem budował dom dla rodziny i Wigry Lux już nie kuł w oczy na podwórku. Tyle tytułem historii z przymrużeniem oka i sprostowania mojego poprzedniego posta.
A poniżej sama rama bez dynama. Oceńcie sami straty jakie spowodował upływ czasu.
Sokó Lux '74
Sokół '74
|
|
03-11-2020 03:10:40 |
|
|
Sib
Nowy

|
(03-11-2020 15:35:18)RaszkoV napisał(a): Według mnie cała dusza tego roweru jest właśnie w tym lakierze.
Przetrwał 46 lat w oryginale, a każda z rys pokazuje setki kilometrów oraz historię którą przeszedł.
Osobiście jedynie bym go porządnie rozebrał, wypolerował oraz co najwyżej podmienił kilka części.
Polakierować można zawsze, ale nigdy to już nie będzie to samo..
Co byś podmienił? Ja myślałem o metalowych błotnikach, ale nie wiem czy to jest zgodne rocznikowo.
No i co z rudą na ramie? Zostawić tak?
(03-11-2020 17:07:46)jurek_1961 napisał(a): Gdyby RaszkoV chwilę temu nie wyraził swojego zdania, napisałbym dokładnie to samo. A historię tamtych podwórek oddałeś rewelacyjnie, co akurat też nieźle pamiętam, bo od dzieciaka mieszkam w Gdańsku...
jurek_1961 dzięki za miłe słowa. Zastanawiałem się czy nie przynudzam tymi historyjkami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2020 17:23:27 przez Sib.)
|
|
03-11-2020 17:07:57 |
|
|
WD40
Początkujący Rometowiec

Liczba postów: 105
Imię: --
Pojazd: Inny Romet
|
Opony całkiem spoko.
Powinny ładnie komponować się z kolorem lakieru  .
PS. Starych opon nie wyrzucaj, zostaw je sobie na pamiątkę jak chcesz  .
Pozdrawiam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2020 00:28:03 przez WD40.)
|
|
04-11-2020 00:26:54 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|